Αλλο ατομική ευθύνη και άλλο η κυβερνητική ευθύνη

Αλλο ατομική ευθύνη και άλλο η κυβερνητική ευθύνη

Σε λίγες μέρες ξεκινά η σχολική χρονιά μετά από ένα καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Προηγήθηκαν 2 χρόνια “διαφορετικά” με την κορονοϊο να επιβάλλει αλλαγές και μέτρα και με τα καλοκαίρια αλλά και την καθημερινότητα μας να είναι διαφορετική και πολύ περιορισμένη. Αυτό όμως ,που δεν σταμάτησε είναι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και η εκτός ελέγχου κατάσταση ειδικότερα σε πολλά νησιά. Αυτό που άλλαξε είναι η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων ,αντί της ημερήσιας και αυτό εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια να ξεχάσουμε την πανδημία, να περάσουμε ένα ανέμελο καλοκαίρι, να τονωθεί η οικονομία και όποιος κολλήσει, κόλλησε. Το καλοκαίρι σε λίγο μας αφήνει και μαζί μας αφήνει τα αποτυπώματα του, όπου αν δεν τα διαχειριστούμε υπεύθυνα, θα μεταφερθούν στις σχολικές τάξεις, με όλα τα επακόλουθα.

Ακούω και διαβάζω ,διάφορες δηλώσεις ειδικών και άλλες προερχόμενες από το υπουργείο παιδείας, όπου επανέρχεται και πάλι δυναμικά η περιβόητη ατομική ευθύνη. Πάντα όταν τα πράγματα και οι καταστάσεις δυσκολεύουν και επιπλέον όταν η κυβέρνηση επιλέγει την μη επιβολή κάποιων μέτρων επανέρχεται η ατομική ευθύνη ως αντίμετρο. Δεν διαφωνώ καθόλου ότι ως υπεύθυνοι πολίτες οφείλουμε για εμάς και τους γύρω μας να προσέχουμε και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, αλλά είναι άλλο αυτό το αυτονόητο και άλλο η πλήρης μετακύλιση ευθυνών.

Από τα καθημερινά δεδομένα είναι γεγονός η μεγάλη διασπορά ,η εμφάνιση καινούργιων μεταλλάξεων με μεγάλη μεταδοτικότητα και αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής παρενέργειες, οι συζητήσεις για νέα εμβόλια και κάποια ψελλίσματα για κάποια μέτρα, αν και όπου χρειαστεί. Πρόθεση και επιλογή βέβαια της κυβέρνησης είναι η κυριαρχία της άποψης ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, ότι όλα βαίνουν καλά και σε αυτό βέβαια βοηθά το γεγονός –σύμφωνα με αυτά που μας ανακοινώνουν-,ότι δεν πιέζονται τα νοσοκομεία ή περισσότερο δεν εισάγονται πολλοί ασθενείς σε εντατικές και επιπλέον δεν έχουμε πολλές ανθρώπινες απώλειες.

Γνωρίζουμε, όμως όλοι μας καλά ότι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και γενικότερα οι κλειστοί χώροι που συνωστίζεται πολύς κόσμος είναι εστίες υπερμετάδοσης και πολύ περισσότερο όταν δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται αποστάσεις. Επιπλέον ,η μη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, θα δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα και δεν θα αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση η πραγματική εικόνα. Ερχόμαστε λοιπόν στην ατομική ευθύνη και σε αυτά που ακούγονται καθημερινά, όπως ότι πρέπει ή είναι καλό να κάνουν τεστ όσοι γυρίζουν από διακοπές για να προστατεύσουν το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλου τους και σε συνθήκες συνωστισμού να φορούν μάσκα.

Αυτό που βλέπω και γνωρίζω ,είναι ότι οι φετινοί καλοκαιρινοί μήνες και ειδικότερα ο Αύγουστος , είναι οι πιο επιβαρημένοι σε αριθμό κρουσμάτων, ότι υπάρχει παντού υπερσυνωστισμός, νυκτερινή διασκέδαση, πανηγύρια, κανείς δεν φορά μάσκα, κανένας έλεγχος δεν υπάρχει και όλα αυτά γιατί δεν αντέχει η οικονομία άλλο την πίεση και τους περιορισμούς.

Μέχρι ενός σημείου είναι κατανοητό αλλά η πολιτεία οφείλει από εδώ και πέρα να ελέγξει την κατάσταση γιατί είναι γεγονός ότι όλοι στον περίγυρο μας έχουμε κρούσματα και η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι όλα απλά και ανέμελα .Τα σχολεία πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με διαγνωστικά τεστ , από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους να είναι αναγκαία και ακολούθως,η ατομική ευθύνη όλων μας συμπληρωματικά των μέτρων που υποχρεούται να λάβει η κυβέρνηση. Επιπλέον σε περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο θα πρέπει να εξετάζεται αν χρήζουν επιβολής μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Αρκετά με τα λόγια, την επίπλαστη εικόνα που καταντά επικίνδυνη και την ατομική ευθύνη που κοντεύει να αντικαταστήσει τις κυβερνητικές ευθύνες και υποχρεώσεις.

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter