Άλλο η ιατρική χρήση κάνναβης και άλλο η παραγωγή της

Άλλο η ιατρική χρήση κάνναβης και άλλο η παραγωγή της

Σύγχυση προκάλεσε η είδηση για το επερχόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι μπέρδεψαν την επικείμενη ρύθμιση του ζητήματος αυτού με τη διυπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2017 και αφορά την ιατρική χρήση της ινδικής κάνναβης.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2017 υπεγράφη η διυπουργική απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, με την οποία επετράπη η πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα απαραίτητα φάρμακα που παράγονται από την ινδική κάνναβη.

«Παρά την παρελκυστική τακτική αρκετών εμπλεκομένων, τηρώντας τις διοικητικές διαδικασίες και διατηρώντας σταθερή την πολιτική βούληση να αποκτήσουν οι ασθενείς της χώρας πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα, ολοκληρώσαμε τον Ιούνιο 2017 τη διαδικασία μετακίνησης της κάνναβης από τον Πίνακα Α’ στον Πίνακα Β’, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός κατά την απάντηση Ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις επιστημονικές υποδείξεις και τις διεθνείς κατευθύνσεις σχετικά με την ταξινόμηση των ναρκωτικών ουσιών, ενέκρινε τη μεταφορά της κάνναβης από τον Πίνακα Α’ κατάταξης των Ναρκωτικών ουσιών στον Πίνακα Β’.

Παραγωγή πέραν του κρατικού μονοπωλίου

Από εκεί και πέρα, η παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου είναι το επόμενο βήμα για το υπουργείο Υγείας, το οποίο προσανατολίζεται στη διευκόλυνση ανάλογων παραγωγικών επενδύσεων με αναπτυξιακή χροιά. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό και την απάντηση που έδωσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει συσταθεί σχετική διυπουργική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ο ίδιος, το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, με προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου για ιδιωτικές επενδύσεις που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος ως φαρμάκου και ναρκωτικού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως τονίζει ο κ. Ξανθός, η διυπουργική συντονιστική ομάδα έχει ήδη καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει τους ελέγχους και τις αδειοδοτήσεις που πραγματοποιεί ο ΕΟΦ και διατηρώντας τους περιορισμούς του κρατικού μονοπωλίου για την πρόσβαση των ασθενών στη χώρα στα σχετικά σκευάσματα. «Οι αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (ν.4139/2013) για το κρατικό μονοπώλιο είναι απολύτως απαραίτητες, δεδομένου ότι όταν αυτό θεσμοθετήθηκε δεν είχε λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την προοπτική αξιοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης (καλλιέργεια, επεξεργασία, διάθεση σκευασμάτων)» καταλήγει ο υπουργός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter