Άλλοθι στη δεξιά ανικανότητα η «ασύμμετρη απειλή»

Άλλοθι στη δεξιά ανικανότητα η «ασύμμετρη απειλή»

«Ασύμμετρη απειλή», «στρατηγός άνεμος», «οργανωμένο εμπρηστικό σχέδιο». Κάθε φορά που ξεσπούν καταστροφικές πυρκαγιές επί κυβερνήσεων ΝΔ χρησιμοποιείται η ίδια «ψεκασμένη» θεωρία συνωμοσίας προκειμένου να καλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες και ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Ξένες μυστικές υπηρεσίες καίνε την Ελλάδα μόνο και μόνο για να πληγεί η εκάστοτε δεξιά κυβέρνηση. Με τη μόνη διαφορά ότι, όπως έχει αποδειχτεί από παλαιότερες εισαγγελικές και δικαστικές έρευνες, όλα αυτά δεν αποτελούν παρά μυθεύματα και άλλοθι για να καλυφθεί η κυβερνητική αποτυχία.

Τον Αύγουστο του 2007 η Ελλάδα καιγόταν. Η πύρινη λαίλαπα είχε κατακάψει 1 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επί μέρες ολόκληρες η φωτιά έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της: σπίτια, δάση, καλλιέργειες. Ο απολογισμός τραγικός: 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή κατά της Ελλάδος».

Το σόου Πολύδωρα για ευρήματα

«Εχουμε ευρήματα, έχουμε συλλήψεις, έχουμε προσαγωγές, έχουμε κατηγορηματικές καταθέσεις μαρτύρων που θα αποτελέσουν στοιχεία του προανακριτικού υλικού. Μπορούμε να πούμε ότι, πράγματι, έχουμε ασύμμετρη απειλή» είχε δηλώσει ο τότε «γαλάζιος» υπουργός σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την ανικανότητα της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Το υπουργείο του άλλωστε με το υπουργείο Οικονομικών επικήρυξαν τους υποτιθέμενους δράστες των πυρκαγιών με χρηματική αμοιβή που ξεκινούσε από τις 100.000 ευρώ και έφτανε ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ. Το σόου Πολύδωρα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Λίγο μετά τα έριξε στον «στρατηγό άνεμο» για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η θεωρία της ασύμμετρης απειλής άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις. Θεωρίες συνωμοσίας με υποτιθέμενη εμπλοκή ξένων πρακτόρων άρχισαν να διασπείρονται. Μια κατεστραμμένη μπαταρία και μερικά κομμάτια γυαλί που βρέθηκαν κοντά στον κατεστραμμένο από την πυρκαγιά Κρόνιο λόφο της Αρχαίας Ολυμπίας βαπτίζονται εμπρηστικοί μηχανισμοί από τους τότε κυβερνητικούς παράγοντες, που επιχειρούν να συνδέσουν την εισβολή του πύρινου μετώπου στον αρχαιολογικό χώρο με δολιοφθορά από ξένες δυνάμεις.

Το έγγραφο της ΕΥΠ που κατέρριψε το αφήγημα

Για όλα αυτά οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα. Οπως αποδείχτηκε, τα σενάρια δεν ήταν τίποτε περισσότερο από «ψεκασμένες» θεωρίες που στόχο είχαν να αποτινάξουν το βάρος της ευθύνης από τη ΝΔ και να συσπειρώσουν το κομματικό ακροατήριό της. Τον Αύγουστο του 2012 το περιοδικό Hot Doc και ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος δημοσίευσαν ένα εμπιστευτικό έγγραφο-απάντηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στον ανακριτή του Πρωτοδικείου Πύργου Ηλείας Αθανάσιο Πανταζόπουλο που διενήργησε τη σχετική έρευνα.

«Σας γνωρίζουμε ότι από τις έρευνες που διενήργησε η υπηρεσία μας δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές του Νομού Ηλείας το έτος 2007» αναφέρει το έγγραφο της ΕΥΠ, το οποίο είχε την υπογραφή του πρώην διοικητή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στο ίδιο τεύχος είχε δημοσιευτεί και έκθεση εργαστηριακής εξέτασης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2008 που αφορούσε τα ευρήματα στον Κρόνιο λόφο. «Από την εργαστηριακή εξέταση των ανωτέρω πειστηρίων δεν προέκυψαν στοιχεία που να μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποτελούν υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού ή εκρηκτικού μηχανισμού» αναφερόταν στην έκθεση.

Το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε τον Αύγουστο του 2012 και από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια. Ηταν η περίοδος που καταστροφικές πυρκαγιές είχαν πλήξει τη Χίο και τη Ζάκυνθο. Ο τότε υπουργός σε δηλώσεις του έβαλε στο τραπέζι την ΕΥΠ, ζητώντας τη συνδρομή της στις έρευνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές καθώς υπήρχαν «ενδείξεις ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών».

Επανάληψη της ιστορίας άλλη μία φορά

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών φετινών πυρκαγιών η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει το χαρτί του οργανωμένου εμπρηστικού σχεδίου. Φωτογραφίες κυκλοφόρησαν σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με δήθεν εμπρηστικούς μηχανισμούς. Βέβαια το διέψευσε ο αντιστράτηγος ε.α. της πυροσβεστικής και πρώην στέλεχος της ΝΔ Ανδριανός Γκουρμπάτσης με ανάρτησή του στο Τwitter: «Ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο διωκτικός μηχανισμός εντόπισε τον εμπρηστικό μηχανισμό της επισυναπτόμενης φωτογραφίας. Από την εμπειρία μου αντιλαμβάνομαι ότι τοποθετήθηκε εκ των υστέρων. Και τούτο γιατί δεν φέρει ίχνη έντονης θερμικής βλάβης, όπως θα έπρεπε στο σημείο που βρέθηκε» είχε αναφέρει.

Στο μεταξύ τη διενέργεια έρευνας για το κατά πόσο υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πίσω από την εκδήλωση των πυρκαγιών ζήτησε με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Εφετών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν θα ζητήσει να γίνει έρευνα και για τυχόν ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή για τυχόν παραλείψεις στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, όπως καταγγέλλουν πολίτες.

«Διαχρονικώς μυθεύματα τα περί ασύμμετρης απειλής»

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η τοποθέτηση του πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής Ανδρ. Γκουρμπάτση, ο οποίος χαρακτηρίζει «μυθεύματα» τα περί «ασύμμετρης απειλής». «Ουδέποτε έως σήμερα υπήρξε στη χώρα αποδεδειγμένα δικαστικώς δράση εγκληματικής οργάνωσης για τέλεση πράξης εμπρησμού σε δάση ούτε φαινόμενα πυροτρομοκρατίας σε δάση. Τα περί ασύμμετρης απειλής υποστηριζόμενα διαχρονικώς ήταν μυθεύματα και άλλοθι στην εκάστοτε κρατική ανικανότητα» ανέφερε σε σχετικό του tweet.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter