Αλβανία: Ο Ράμα προειδοποιεί για δύσκολο χειμώνα λόγω της τιμής της ενέργειας

Αλβανία: Ο Ράμα προειδοποιεί για δύσκολο χειμώνα λόγω της τιμής της ενέργειας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προανάγγειλε μέσω διαγγέλματος τους πολίτες της χώρας του ότι έρχεται «δύσκολος χειμώνας για όλους», καθώς οι διεθνείς τιμές έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Ο Ράμα κατηγόρησε τις διεθνείς εξελίξεις για την απότομο άνοδο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και αερίου και προέβλεψε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Επίσης προειδοποίησε ότι οι συνέπειες θα είναι «σοκαριστικές» και ζήτησε από τους Αλβανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα.

Συμπληρώνοντας είπε ότι δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές αλλά η κοινωνική και οικονομική κρίση θα είναι ίδιου επιπέδου με τη πανδημία του Covid και τον σεισμό του 2019.

Η Αλβανία έχει βιώσει άνοδο τιμών στη βενζίνη ύψους 10-15% και 20% στο φυσικό αέριο. Το πρόβλημα της Αλβανίας είναι ότι εισάγει όλη την ενέργεια που καταναλώνει και τα ένα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που παράγει κατευθύνονται προς τις εξαγωγές, εξαιτίας έλλειψης υποδομών διυλιστηρίου.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η Αλβανία παράγει σχεδόν όλο τον ηλεκτρισμό της από υδροηλεκτρικές μονάδες και εισάγει μέρος των αναγκών όταν δεν έχουν υπάρξει βροχοπτώσεις. Αν και η χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων ήταν ικανοποιητική, οι εταιρίες παραγωγής υποχρέωσαν τους παρόχους να εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια παρά την άνοδο των τιμών. Έτσι οι τιμές έχουν φτάσει τα 240 ανά MWh, δηλαδή πέντε φορές πιο πάνω από το συνηθισμένο.

Με πληροφορίες από Exit και Balkan Insight

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter