Αλβανία: Τεταμένη η ατμόσφαιρα μετά την διαγραφή Μπερίσα από το Δημοκρατικό κόμμα

Αλβανία: Τεταμένη η ατμόσφαιρα μετά την διαγραφή Μπερίσα από το Δημοκρατικό κόμμα

Μετά την διαγραφή του Σαλί Μπερίσα από το Δημοκρατικό κόμμα (ΔΚ) την Τρίτη η πολιτική ένταση στην Αλβανία δεν έχει προηγούμενο, με τις κατηγορίες μεταξύ των κεφαλών του κόμματος να εκτοξεύονται με μεγάλη σφοδρότητα.

Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη Δημόσια Τηλεόραση της Αλβανίας, είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση μετά την διαγραφή του ότι ο επικεφαλής του ΔΚ, Λουλζίμ Μπάσα, υπερασπίζεται τον εαυτό του με «δολοφόνους και διακινητές ναρκωτικών» ενώ τον κατηγόρησε ότι έχει σχέση με φονταμενταλιστές κοντά στον πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ρητά ποιες οργανώσεις εννοεί.

Η διαγραφή του ήρθε μετά από τα σοβαρά επεισόδια στα κεντρικά γραφεία του κεντροδεξιού ΔΚ στα Τίρανα το περασμένο Σάββατο, όταν οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού χρησιμοποίησαν λοστούς για να μπουν στα κλειδωμένα γραφεία του κόμματος, όπου ήταν αμπαρωμένος ο Μπάσα μαζί με προσωπικό. Η αστυνομία έσπευσε να διαλύσει τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με τις αρχές, ένας πολίτης και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν ελαφρά. Η αφορμή για την πολιορκία των γραφείων ήταν οι αναφορές του Μπερίσα, που ισχυρίζεται ότι ο Μπάσα είναι όμηρος του Έντι Ράμα, του κεντρο-αριστερού Σοσιαλιστικού κόμματος που κυβερνά την χώρα.

 

 

Μύλος

Ο Μπάσα και ο Μπερίσα είναι μπλεγμένοι σε μια μάχη για την ηγεμονία της κεντροδεξιάς, η οποία ξεκίνησε όταν ο Μπάσα απέκλεισε τον Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου τέσσερις μήνες μετά την είσοδο του Μπερίσα στη μαύρη λίστα με τις persones non grata των ΗΠΑ για εμπλοκή σε πράξεις διαφθοράς.

Μετά τον αποκλεισμό του από την είσοδο στις ΗΠΑ το Μάιο του 2021, ο Μπερίσα άρχισε να κάνει συναντήσεις με οπαδούς του σε πόλεις της Αλβανίας, χωρίζοντας το ΔΚ στα δύο. Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Μπερίσα έκανε δικό του συνέδριο με πάνω από 4.000 συνέδρους, στο οποίο «καθαίρεσε» τον Μπάσα από πρόεδρο του κόμματος! Η τελικές αποφάσεις πάρθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα που ο Μπάσα έκανε δικό του συνέδριο στο οποίο θα προωθούσε νέες αλλαγές στο κόμμα, μεταξύ των οποίων και ότι κανείς χαρακτηρισμένος (persona non grata) δεν θα μπορεί να έχει αξιώματα μες το κόμμα. Στις 20 Δεκεμβρίου έκανε άλλη μια διαδήλωση εναντίον του Μπάσα, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του δικού του συνεδρίου ενώ παράλληλα είχε φτιάξει μια «Επανιδρυτική Επιτροπή» που θα ηγείτο του κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριο του κόμματος, τον ερχόμενο Μάρτιο, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter