Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία δημιουργούν βαλκανική Σένγκεν

Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία δημιουργούν βαλκανική Σένγκεν

Οι ηγέτες της Αλβανίας, Β. Μακεδονίας και Σερβίας ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, πολιτών και εργασίας.

Το νέο εγχείρημα ονομάζεται «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkan initiative) και θα εμπεριέχει τις τρεις χώρες που αθροιστικά περιλαμβάνουν δώδεκα εκατομμύρια κατοίκους, 80 δις δολάρια ΑΕΠ για το 2020 ενώ καταλαμβάνουν 131,935 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικής έκτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Παγκόσμιας Τράπεζας τα κόστη που θα εξοικονομήσουν τα τρία κράτη από αυτή τη κίνηση υπολογίζονται στα 3.2 δις δολάρια ανά έτος ενώ θα επεκτείνουν τις αναμεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, επενδύοντας παράλληλα στην σταθερότητα της περιοχής και μειώνοντας τα ρίσκα της σύγκρουσης.

Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις

Με τη κίνηση αυτή τα τρία βαλκανικά κράτη ενισχύουν τους δεσμούς τους και δημιουργούν μία ζώνη εμπορίου που λειτουργεί ως φθηνό υποκατάστατο της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Αυτό διότι οι ευρωπαίοι είτε δεν θέλουν είτε αργούν να ενσωματώσουν τα συγκεκριμένα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, η παρούσα εναλλακτική λειτουργεί υπό τις ευλογίες του Βερολίνου, αφού η επικύρωση της συμφωνίας ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ στα Βαλκάνια.

Το ερώτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη σύγκλιση είναι εάν θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα κράτη της περιοχής όπως η Βοσνία ή το Μαυροβούνιο. Ως προς το θέμα το Κοσόβου το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό θα παραμένει στον «γύψο» έως ότου επιλυθεί η διένεξη με τη Σερβία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter