Αλυσίδες στα ΙΧ – Ταλαιπωρία στα τρένα

Αλυσίδες στα ΙΧ – Ταλαιπωρία στα τρένα

Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται οι επιβάτες των τρένων που εκτελούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη- Αθήνα λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και του έντονου παγετού που έχουν δημιουργηθεί στη σιδηροδρομική υποδομή στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα αντιμετώπισαν οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών ΙC 53 και ΙC 55 που έκαναν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα στις 7.30 π.μ. και 10π.μ. αντίστοιχα και ακινητοποιήθηκαν η μια αρχικά στον Δομοκό και η δεύτερη στη Λάρισα λόγω των βλαβών που υπέστησαν οι μηχανές εξαιτίας του ψύχους.

Tο πρώτο τρένο, αρχικά νωρίς το μεσημέρι ακινητοποιήθηκε κοντά στο Δομοκό, όταν η μηχανή υπέστη βραχυκύκλωμα λόγω ψύχους. Εστάλησαν μηχανές έπειτα από τρεις ώρες να μπορέσει να γίνει η αλλαγή και να απεγκλωβιστεί η αμαξοστοιχία, όμως λίγο πριν το Λιανοκλάδι βραχυκυκλώνει και η δεύτερη λόγω του ψύχους με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και πάλι έως ότου αλλάξει και τρίτη μηχανή. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτή τη στιγμή το τρένο έχει ξεκινήσει το ταξίδι, βρίσκεται περίπου Τιθορέα με προορισμό Αθήνα. Το δεύτερο τρένο με προορισμό και αυτό την Αθήνα ακινητοποιήθηκε στη Λάρισα περίπου στη μία το μεσημέρι εξαιτίας προβλημάτων στη μηχανή.

Αυτή τη στιγμή ακινητοποιημένοι είναι και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου με δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη στο Πλατύ Ημαθίας, λόγω των ίδιων προβλημάτων.

Πάντως από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, όπως μη λειτουργία κλειδιών λόγω παγετού, συσσώρευση χιονιού στις γραμμές, κλπ. είναι αρμοδιότητα άλλου φορέα, ΕΕΣΤΤΥ για τη συντήρηση των μηχανών και ΟΣΕ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου αφού η ίδια κάνει μόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής.

Υπεμθυμίζεται πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήδη προχώρησε σε ματαίωση δρομολογίων για σήμερα και αύριο στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη – Αθήνα και στην προαστιακή γραμμή Λάρισα -Θεσσαλονίκη – Λάρισα.

Απεγκλωβίστηκαν σώα 14 άτομα από λεωφορείο του ΚΤΕΛ που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Ιερισσός

Συνολικά 14 άτομα, όλα καλά στην υγεία τους, απεγκλώβισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από λεωφορείο ΚΤΕΛ που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Ιερισσός.

Το λεωφορείο εξετράπη της πορείας του, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Αρναίας-Παλαιόχωρας και έγειρε στο πρανές του δρόμου από την πλευρά που είναι οι πόρτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν οι επιβάτες.

Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο με 3 οχήματα απεγκλώβισαν τους 12 επιβάτες, τον οδηγό και τον ελεγκτή, κανένας από τους οποίους δεν τραυματίστηκε.

Μεταφέρθηκαν στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρναίας, απ’ όπου περιμένουν άλλο λεωφορείο του ΚΤΕΛ για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό 10 κτηνοτρόφων στο όρος Δραγουντέλι του Νέου Μαρμαρά, στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέρος του δρόμου έχει ανοίξει και κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να φύγουν με δικό τους μέσο.

Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Μειώθηκαν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, που σημειώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, από το 45ο έως το 54ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, καθώς και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Μαινάλου, βόρειας και νότιας Κυνουρίας.

Στην Κορινθία, η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες, από το 10ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Δερβενίου.

Στην Μεσσηνία, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από το 26ο έως το 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης.

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως η Εύβοια, η Φθιώτιδα και η Φωκίδα.

Φθιώτιδα

Στη Φθιώτιδα έχει σημειωθεί ύφεση της κακοκαιρίας, ωστόσο περισσότερα από 30 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς δεν έχουν φτάσει εκεί τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας. Πρόκειται για χωριά στις περιοχές Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Ύπατης, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε και τους 60 πόντους. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία συνολικά 48 μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών, που είναι μισθωμένα, όπως επίσης και των δήμων συνεχίζουν την προσπάθεια και σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει, αν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο βασικό οδικό δίκτυο.

Στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης ιχ και λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά, ενώ παραμένουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας «χρειάζονται ακόμα μικρές παρεμβάσεις για να δοθεί ελεύθερη κίνηση στα βαριά οχήματα στο μήκος της ΠΑΘΕ στη Φθιώτιδα».

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, σύμφωνα με την αστυνομία, χρειάζονται αλυσίδες, ενώ υπάρχει απαγόρευση για την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες από το πεδινό τμήμα ακόμη και 10 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία. Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας – Δομοκού επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στα ιχ που έχουν αλυσίδες. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η διέλευση των οχημάτων και στο δρόμο Λαμίας – ‘Αμφισσας, τόσο στην περιοχή του Μπράλου, όσο και από το 51ο χιλιόμετρο μετά τη Γραβιά.

Στην παλαιά εθνική οδό για Λιβαδειά αντιμετωπίζονται προβλήματα στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους και σε ορισμένα σημεία είναι απαραίτητη η χρήση των αλυσίδων. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Φθιώτιδας, με βάση τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το σύνολο των δήμων. Σύμφωνα με την περιφέρεια Στερεάς «στη Φθιώτιδα επιχειρούν 37 μηχανήματα που παρεμβαίνουν συνεχώς για να διατηρηθούν ανοιχτές όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες».

Ευρυτανία

Σε μια μεγάλη προσπάθεια επιδόθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο που φτάνει μέχρι το Καρπενήσι. Στη Ράχη του Τυμφρηστού δόθηκε μάχη με αντίπαλο τα χιόνια για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος, καθώς το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε και το 1 μέτρο και η χιονόπτωση από τα ξημερώματα ήταν συνεχής. Οι βασικοί δρόμοι που οδηγούν στο Καρπενήσι και από εκεί στο χιονοδρομικό κέντρο και τα γύρω χωριά παραμένουν ανοικτοί, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Ευρυτανία επιχειρούν 35 μηχανήματα, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο το κεντρικό οδικό δίκτυο. Η χιονόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Καρπενήσι το χιόνι ξεπερνά τα 60 εκ. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία σε ολόκληρη την Ευρυτανία.

Βοιωτία

Στη Βοιωτία οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί, η χιονόπτωση έχει σταματήσει, ωστόσο καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες.

Φωκίδα

Στη Φωκίδα καταβάλλεται προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τα χιόνια ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον ορεινό όγκο της Γραβιάς, στα χωριά του Λιδωρικίου και σε εκείνα γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας στη Φωκίδα επιχειρούν 16 μηχανήματα, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται στα ορεινά του νομού. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία.

Εύβοια

Τα χωριά Στροπώνων και Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, όπως επίσης και τα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Βίταλα και Ανδρωνιάνοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου συνεχίζουν να παραμένουν αποκλεισμένα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα.

Την ίδια ώρα τα συνεργεία της Δ.Ε.Η. προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που είναι χωρίς ρεύμα από το περασμένο Σάββατο. Τα μηχανήματα του στρατού, της πυροσβεστικής, της Περιφέρειας και των δήμων συνεχίζουν την προσπάθεια να απελευθερώσουν το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς «στην Εύβοια επιχειρούν περίπου 60 μηχανήματα, κυρίως σε χωριά που έχει διακοπεί η πρόσβαση, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με τη ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση παροχής της ηλεκτροδότησης. Στην Κύμη, όπου η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτή την ώρα βρέχει, ενώ επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα. Όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό».

Να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τη μεταφορά ασθενών, ενώ το πρωί μετακίνησε στην Κύμη και το ερπυστριοφόρο όχημα της 7ης ΕΜΑΚ. Τα σχολεία στην περιοχή της Κύμης θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, ενώ κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν στο Δήμο Χαλκιδέων.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης που μετέβη στην περιοχή, έκανε λόγο για βόμβα χιονιού που έπεσε στην Κύμη -υπενθυμίζεται η οροφή του κλειστού γυμναστηρίου κατέρρευσε κάτω από το βάρος του χιονιού- ενώ με απόφασή του συνεχίζεται η επιφυλακή στην οποία έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Αν δεν είχαμε ενεργήσει άμεσα, η κατάσταση, με δεδομένη την ποσότητα του χιονιού που πέφτει, θα ήταν εκτός ελέγχου» σημειώνει σε δήλωση του ο περιφερειάρχης και συμπληρώνει πως «μέχρι στιγμής ο συντονισμός μεταξύ αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων έχει βοηθήσει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές. Όλοι οι άνθρωποι της Περιφέρειας, του στρατού και της πυροσβεστικής έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται, κυρίως στο οδικό δίκτυο, αλλά και στα χωριά, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter