Αμαρτωλό «ταμείο» υπουργείο Πολιτισμού: Στην τελική ευθεία η δίκη, καταπέλτης ο εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους

Αμαρτωλό «ταμείο» υπουργείο Πολιτισμού: Στην τελική ευθεία η δίκη, καταπέλτης ο εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η δίκη για το αποκαλούμενο και ως «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ).

Πρόκειται για τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη με εμπλεκόμενους τον γνωστό αρχισυνδικαλιστή του υπουργείου Πολιτισμού και εκλεκτό της Λίνας Μενδώνη, Ιωάννη Τσακοπιάκο, τον διευθυντή του Ταμείου Γιώργο Βλαντή και ακόμη τέσσερα πρόσωπα, για υπεξαίρεση εγγράφων κατά συναυτουργία. Δεν αποκλείεται εντός της αυριανής μέρας να ανακοινωθεί και η απόφαση του Δικαστηρίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στην πολυήμερη κατάληψη των γραφείων του Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ από την ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ την περίοδο 30 Ιανουαρίου – 8 Μαρτίου 2018. Μετά τη λήξη της κατάληψης, είχε διαπιστωθεί πως σημαντικό μέρος του αρχείου, όπως και τα Βιβλία Πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ προηγούμενων ετών είχαν κάνει φτερά.

Διαβάστε επίσης:Δίκη «αμαρτωλού» Ταμείου ΥΠΠΟ: Η παρατήρηση της εισαγγελέως για τα απόρρητα έγγραφα

Υπενθυμίζεται πως ήδη στην αγόρευσή του στις 28 Φεβρουαρίου  ο εισαγγελέας έδρας, με μία αγόρευση καταπέλτη,  πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων Γιάννη Τσακοπιάκου και Γιώργου Βλαντή, ενώ ζήτησε την αθώωση των μελών του ΔΣ του Ταμείου. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν αφορά σε υπεξαγωγή εγγράφων και συγκεκριμένα ότι αφαίρεσαν από το γραφείο του Ταμείου τα βιβλία πρωτοκόλλου των ετών 2015, 2016 και 2017, καθώς και τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης του υπουργείου Πολιτισμού, στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας επισήμανε πως «ο Ι. Τσακοπιάκος είχε συμφέρον να εξαφανίσει τα βιβλία πρωτοκόλλου, ο Γ. Βλαντής τον προστάτευσε».

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών ο εισαγγελέας της έδρας, δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς του Ι. Τσακοπιάκου ότι πρόκειται για «σκευωρία τύπου Novartis», ούτε του Γ. Βλαντή ότι «πήγαν να κάνουν ένα μικρό ΚΕΕΛΠΝΟ» και όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Το δικαστήριο αποφασίζει με βάση πραγματικά περιστατικά, όχι με βάση πολιτικές αντιδικίες».

Εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη

Δεν είναι και η μοναδική εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη των Τσακπιάκου – Βλαντή και άλλων συνδικαλιστών του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Σιδέρη, με ένα συγκλονιστικό νομικό σκεπτικό προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο ην παραπομπή σε δίκη 14 κατηγορουμένων αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση των πλαστών και αγύριστων δανείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης: Εισαγγελική πρόταση για δάνεια «μαϊμού» στο υπουργείο Πολιτισμού: Το μοτίβο δράσης, η ζημία και ο μακαρίτης ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

Πρόκειται για τη σκανδαλώδη υπόθεση των εικονικών δανείων που χορηγούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την περίοδο 2012-2014 σε υπαλλήλους του υπουργείου, τα οποία όμως όπως αποδείχτηκε ουδέποτε οι ίδια είχαν λάβει. Μία υπόθεση από την οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο κατά 282.000 ευρώ.

Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ και πρόεδρος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το 2002 μέχρι και το 2017 Ιωάννης Τσακοπιάκος, ο διευθυντής του Ταμείου Γιώργος Βλαντής, μέλη των διοικήσεων του Ταμείου αλλά και συνδικαλιστές.

Τα αδικήματα τα οποία τους αποδίδονται κατά περίσταση σε βαθμό κακουργήματος αφορούν σε «συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», «πλαστογραφία», «ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία», «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» και «υπεξαίρεση».

Τα δάνεια φέρονται να είχαν δοθεί σε 133 υπαλλήλους του υπουργείου. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε από την εισαγγελική έρευνα οι υπάλληλοι ουδέποτε έλαβαν αυτά τα δάνεια, ούτε και γνώριζαν για την ύπαρξη τους.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Εισαγγελέας για τα πλαστά δάνεια στο υπουργείο Πολιτισμού – Να δικαστούν 14 άτομα για κακουργήματα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter