Αμαζόνιος: Ανακαλύφθηκε προϊστορικό γιγαντιαίο δελφίνι (Video)

Αμαζόνιος: Ανακαλύφθηκε προϊστορικό γιγαντιαίο δελφίνι (Video)

Πριν από περίπου 16 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε ένα γιγαντιαίο είδος δελφινιού, που οι μελετητές ονόμασαν Pebanista yacuruna. Διέθετε ωστόσο μια σημαντική διαφορά από τα σύγχρονα δελφίνια: δεν κατοικούσε στον ωκεανό, αλλά σε μια λίμνη γλυκού νερού στον Αμαζόνιο του Περού.

Παρόλο που υπάρχουν σήμερα ζωντανά είδη δελφινιών γλυκού νερού του Αμαζονίου, δεν είναι στενοί συγγενείς αυτού του αρχαίου πλάσματος. Οι πλησιέστεροι εν ζωή συγγενείς του είναι τα ποταμοδέλφινα που ζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 10.000 χιλιομέτρων, στη Νότια Ασία, σύμφωνα με τους ερευνητές που περιέγραψαν πρόσφατα το άγνωστο μέχρι πρότινος, εξαφανισμένο θηλαστικό.

Από την ανάλυση του κρανίου του προϊστορικού δελφινιού, οι παλαιοντολόγοι συμπέραναν ότι το σώμα του θα είχε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρα – γεγονός που το καθιστά περίπου 20% έως 25% μεγαλύτερο από τα σύγχρονα ποταμοδέλφινα και το μεγαλύτερο γνωστό δελφίνι του γλυκού νερού.

Αλλά το μήκους 70 εκατοστών κρανίο ήταν ελλιπές, επομένως το αρχαίο δελφίνι μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερο από αυτό, ανέφεραν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου στο περιοδικό Science Advances.

Οι ερευνητές ονόμασαν το νεοανακαλυφθέν είδος Pebanista yacuruna – από το Πέμπας του Περού όπου βρέθηκε το απολίθωμα, και τους υδρόβιους ανθρώπους των τοπικών μύθων, στη γλώσσα των ιθαγενών Kichua.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το απολίθωμα του δελφινιού του Αμαζονίου το 2018, κοντά στον ποταμό Νάπο στο Λορέτο του Περού. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Άλντο Μπενίτες-Παλομίνο, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, είχε σταματήσει για να εξετάσει κάποια παράξενα πετρώδη θραύσματα στο έδαφος, όπως δήλωσε στο CNN.

Την ίδια στιγμή, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Τζον Τζ. Φλιν, επιμελητής απολιθωμένων θηλαστικών στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, επισήμανε κάτι που έμοιαζε με κρανίο που προεξείχε από ένα ανάχωμα. Καθώς το καθάρισαν αρκετά ώστε να διακρίνουν τα σχήματα των οδοντικών υποδοχών, συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για δελφίνι.

Πώς από τους ωκεανούς βρέθηκαν στα ποτάμια

Τα πλατανιστοειδή – η ομάδα που περιλαμβάνει το Pebanista yacuruna και τα σύγχρονα ποταμοδέλφινα της Νότιας Ασίας – ήταν ευρέως διαδεδομένα πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, ενώ οι πρόγονοι των σύγχρονων ποταμοδέλφινων του Αμαζονίου σύχναζαν επίσης στους ωκεανούς, πριν από περίπου 10 έως 6 εκατομμύρια χρόνια, δήλωσε ο Μπενίτες-Παλομίνο.

Επειδή και οι δύο ομάδες κητωδών ήταν τόσο ποικιλόμορφες, ορισμένα είδη πιθανότατα επιχείρησαν να εισέλθουν σε ποτάμια και λιμναία οικοσυστήματα, αναζητώντας λιγότερο ανταγωνισμό για τροφή. Τα νερά του Αμαζονίου ήταν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έσφυζαν από ζωή, φιλοξενώντας κροκόδειλους, χελώνες και ψάρια, καθώς και θηλαστικά όπως βραδύποδες, τρωκτικά, κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Την ασφάλεια των αντιβιωτικών 4ης γενιάς εξετάζει η εισαγγελία του Παρισιού

Σκωτία: Eυθανασία ασθενών σε νομοσχέδιο που φέρνει στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter