Αμαζόνιος: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ανακόντα στον κόσμο – Μπορεί να φτάσει τα 7,5 μέτρα (Video)

Αμαζόνιος: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ανακόντα στον κόσμο – Μπορεί να φτάσει τα 7,5 μέτρα (Video)

Ένα νέο είδος γιγάντιου ανακόντα ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον Αμαζόνιο, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, μπορεί να φτάσει τα 7,5 μέτρα και να ζυγίζει κοντά στα 500 κιλά, καθιστώντας το το μεγαλύτερο και βαρύτερο φίδι που είναι γνωστό μέχρι σήμερα στον κόσμο.

Μέχρι τώρα, τέσσερα είδη ανακόντα ήταν γνωστά, με το μεγαλύτερο – την πράσινη ανακόντα – να κατοικεί σε τροπικά μέρη της Νότιας Αμερικής , όπως οι λεκάνες των ποταμών Αμαζόνιου, Ορινόκο και Εσεκίμπο, καθώς και μερικές μικρότερες λεκάνες.

Τα συγκεκριμένα ανακόντα, που βρίσκονται στα ποτάμια και τους υγροτόπους της Νότιας Αμερικής, είναι γνωστά για την αστραπιαία τους ταχύτητα και την ικανότητά τους να σκοτώνουν τα θηράματά τους πνίγοντάς τα και καταπίνοντάς τα ολόκληρα.

Το είδος αυτό, που ονομάστηκε Eunectes akayima, βρέθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για τη σειρά του National Geographic Disney+ «Pole to Pole» με τον Γουίλ Σμιθ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλά από τα εν λόγω ερπετά «να κρύβονται στα ρηχά, περιμένοντας το θήραμα», καθώς κωπηλατούσαν στον ποταμό του Αμαζονίου.

«Το μέγεθος αυτών των υπέροχων πλασμάτων είναι απίστευτο – ένα θηλυκό ανακόντα που συναντήσαμε είχε μήκος 6,3 μέτρα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπάιαν Φράι από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. «Υπάρχουν μάλιστα αναφορές από άτομα της φυλής Χουαοράνι, που κατοικεί στην περιοχή, για ανακόντα με μήκος μεγαλύτερο από 7,5 μέτρα και βάρος περίπου 500 κιλά», σημείωσε ο Δρ Φράι.

Το νέο είδος, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Diversity, αποκλίνει από το παλαιότερα είδη της ομάδας των πράσινων ανακόντα (που χρονολογούνται πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια), διαφέροντας γενετικά από αυτα κατά 5,5%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι άνθρωποι διαφέρουν από τους χιμπατζήδες κατά περίπου 2%.

«Ο Αμαζόνιος συνεχίζει να αντιμετωπίζει ανησυχητικές οικολογικές απειλές», πρόσθεσε ο Δρ Φράι. «Η αποψίλωση των δασών της λεκάνης του Αμαζονίου έχει οδηγήσει σε εκτιμώμενη απώλεια ενδιαιτημάτων 20-31%, η οποία μπορεί να επηρεάσει έως και το 40% των δασών της μέχρι το 2050».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter