Αμαζόνιος: Βάση δεδομένων ενάντια στην παράνομη υλοτόμηση

Αμαζόνιος: Βάση δεδομένων ενάντια στην παράνομη υλοτόμηση

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία περιβάλλοντος της Βραζιλίας (Ibama) εγκαινίασε χθες μια κεντρική βάση δεδομένων για να παρακολουθήσει την πορεία της ξυλείας από την πηγή έως την πώληση, μια κίνηση ζωτικής σημασίας στη μάχη ενάντια της παράνομης υλοτομίας στον Αμαζόνιο.

Το σύστημα, που ονομάζεται Sinaflor, επιτρέπει την ηλεκτρονική σήμανση ενός δέντρου και την παρακολούθησή του καθώς κόβεται και ενώ περνά από την αλυσίδα εφοδιασμού, διευκολύνοντας τις ρυθμιστικές αρχές να ελέγξουν την παραγωγή μέσω της βάσης δεδομένων από τα κινητά τους ενώ κάνουν περιπολίες.

Με ενσωματωμένη δορυφορική χαρτογράφηση, η ξυλεία που πωλείται ως νόμιμη μπορεί να ελεγχθεί άμεσα για να φανεί εάν πράγματι προέρχεται από αναγνωρισμένο εμπορικό παραγωγό, όπως δηλώνεται.

Το σύστημα αποτελεί σημαντική εξέλιξη που θα επιφέρει βελτίωση από το υπάρχον σύστημα, το οποίο επικρίνουν οι περιβαλλοντολόγοι επειδή προσφέρεται για απάτες και ανθρώπινα λάθη, καθώς οι βάσεις δεδομένων είναι απομονωμένες, με κακή διαχείρηση, και δεν προσφέρουν εύκολη πρόσβαση ώστε να επιβεβαιωθούν τα έγγραφα που συνοδεύουν τη ξυλεία.

“Το νέο σύστημα προσφέρει μια πολύ πιό εμπεριστατωμένη διαδικασία ελέγχου”, είπε η Σουέλι Αραούχο, πρόεδρος της Ibama, σε συνέντευξη στο γραφείο της στην Μπραζίλια. “Ό,τι δεν βρίσκεται στο Sinaflor θα αποτελεί παράνομη ξυλεία”, εξήγησε.

Το σύστημα είναι αποτέλεσμα δουλειάς τεσσάρων χρόνων και σχεδιάστηκε υπό τον κώδικα δασών που έγινε νόμος το 2012 και ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει και να διαχειριστεί ένα εθνικό σύστημα για να ελέγχει την παραγωγή ξυλείας.

Η παράνομη υλοτομία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον Αμαζόνιο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο 2016 καταστράφηκε μια έκταση τροπικού δάσους του Αμαζονίου εξαπλάσια σε μέγεθος από το Λος Άντζελες. Αυτή αποτελεί τη δεύτερη αύξηση υλοτόμησης μέσα σε δύο χρόνια, θέτοντας τέλος σε μια δεκαετία όπου η αποψίλωση της τεράστιας περιοχής είχε μειωθεί σημαντικά. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, στο οποίο υπάγεται η Ibama, έχει δεσμευθεί να αναστρέψει την πορεία αυτή.

Το Sinaflor έχει ήδη μπει σε πιλοτική εφαρμογή στην πολιτεία Ροράιμα και θα εγκαινιαστεί στην πολιτεία Ροντόνια αυτή την εβδομάδα. Οι πολιτείες είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιήσουν το σύστημα, και η Αραούχο πιστεύει ότι θα έχει εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

“Όταν καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε σε όλη τη χώρα, πιστεύω ότι θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή όσον αφορά τον έλεγχο”, είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter