Αμερικανικά ΜΜΕ: Πληροφορίες για στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – «Σχεδόν το 100%» των δυνάμεων έχει πάρει θέση

Αμερικανικά ΜΜΕ: Πληροφορίες για στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – «Σχεδόν το 100%» των δυνάμεων έχει πάρει θέση

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες στην Ουκρανία σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ουκρανική κυβέρνηση για πιθανή ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε απευθείας με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επίκειται ευρεία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Το CNN μετέδωσε πως, σύμφωνα με πηγή από τον Λευκό Οίκο, η πιθανότερη περιοχή για την εισβολή των Ρώσων είναι η βορειοανατολική πόλη Καρκίβ.

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια εισβολή εντός 48 ωρών με βάση τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ», δήλωσε στο Newsweek Αμερικανός αξιωματούχος με άμεση γνώση.

«Επιπλέον», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, «οι αναφορές από παρατηρητές αεροσκαφών δείχνουν ότι η Ρωσία παραβίασε τον ουκρανικό εναέριο χώρο νωρίτερα σήμερα, πετώντας πιθανά αναγνωριστικά αεροσκάφη για σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από την Ουκρανία».

«Σχεδόν το 100%» των ρωσικών δυνάμεων έχει πάρει θέση για εισβολή στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε» για να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε αυτός ο αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι τόσο έτοιμος όσο θα μπορούσε να είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να μπει στην Ουκρανία ο στρατός επαφίεται στον Πούτιν. «Μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εισβολή «ξεκίνησε», ωστόσο οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν διαθέτουν ακόμη αποδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός του ουκρανικού εδάφους. «Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο ρωσικός στρατός μετακινήθηκε στο Ντονμπάς», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος. Ωστόσο, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει διεισδύσει» στα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός συνήθως καταφεύγει σε αναγνωριστικά αεροσκάφη για να παρατηρεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αντιπάλων του αλλά οι μετεωρολογικές συνθήκες κάποιες φορές μπορεί να περιορίσουν την ορατότητά τους.

Κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Reuters, δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο κήρυξε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε από τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να φύγουν άμεσα. Παράλληλα η Μόσχα άρχισε την εκκένωση της πρεσβείας της στην ουκρανική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία των Ουκρανών και της Δύσης για μια ευρεία στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιβληθεί σε όλη την Ουκρανία από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, για 30 ημέρες.

Την πρόταση για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα έκανε στην ουκρανική Bουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Νωρίτερα, ξένοι ανταποκριτές στη χώρα, έκαναν γνωστό ότι η Ουκρανία αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις περιοχές εκτός από το Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ. Την ανακοίνωση έκανε ο ανώτερος αξιωματούχος Ολέκσιι Ντανίλοφ.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιστράτευση των εφέδρων – Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς να φύγουν από τη Ρωσία – «Μαύρες» βρετανικές εκτιμήσεις

Το μέτρο αυτό δεν έχει τα χαρακτηριστικά στρατιωτικού νόμου, όμως η κατάσταση αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα προστασίας. Η απόφαση θα πρέπει να περάσει από την Βουλή, δεν αναμένεται όμως μεγάλη αντίσταση. Υπάρχει η περίπτωση για επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές αν κριθεί χρήσιμο, σε περίπτωση αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας, είπε ο Ντανίλοφ.

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης αποφάσισε το Κίεβο

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, μιας μεγάλης πόλης που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν λεπτομερώς τα σχέδια δράσης τους υπό διάφορες καταστάσεις, την οργάνωση της δουλειάς των νοσοκομείων, τις ενέργειες των στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ζελένσκι είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις ενέργειες της Ρωσίας αλλά τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη.

«Εγγυήσεις ασφαλείας» ζητά το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παράλληλα, ζήτησε «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη χώρα του από τη Δύση και τη Μόσχα, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη εγγυήσεις ασφαλείας, σαφείς και χειροπιαστές, αμέσως», δήλωσε ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό και τον Λιθουανό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Καλούν τους πολίτες να φύγουν από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία: «Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που να στοχεύουν την οικονομία της και τον στενό κύκλο του Πούτιν. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter