Αμερικανικές εκλογές: Πιο κοντά στην νίκη ο Μπάιντεν – Δικαστικός πόλεμος από Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές: Πιο κοντά στην νίκη ο Μπάιντεν – Δικαστικός πόλεμος από Τραμπ

Η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη του επόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζονται. Αν και ακόμα δεν είναι γνωστά τα τελικά αποτελέσματα σε πολιτείες-κλειδιά, τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν πως ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη νική.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%. Ο πρώτος κερδίζει τόσο την πολιτεία του Μίσιγκαν όσο και του Ουισκόνσιν. Για να είναι και επίσημα νικητής ο Μπάιντεν θα πρέπει να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει 264 ενώ ο Τραμπ 214. Η πολιτεία που θα κρίνει την νίκη του θα είναι η Νεβάδα όπου σε περίπτωση που ανακηρυχθεί νικητής θα εξασφαλίσει τους πολυπόθητους έξι εκλέκτορες που απαιτούνται. Ήδη ο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν στη Νεβάδα, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος στο τελευταίο του μήνυμα, σε ομιλία του από το Chase Center στη Ντέλαγουερ. «Η δημοκρατία είναι η καρδιά του έθνους. Μπορεί να πολιτεύτηκα ως Δημοκρατικός αλλά θα κυβερνήσω ως Αμερικανός», τόνισε στο ενωτικό μήνυμά του προς τους πολίτες ο Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας επίσης: «Δεν ήρθα για να δηλώσω ότι κερδίσαμε, αλλά για να αναφέρω πως όταν η καταμέτρηση τελειώσει, πιστεύουμε ότι θα πανηγυρίζουμε τη νίκη μας. Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει», τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική».

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα επανενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία αποχώρησε και τυπικά χθες Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της θητείας του, εάν επικρατήσει.

«Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε επίσημα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Και σε ακριβώς 77 ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανενταχθεί σε αυτή», τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο μέσω του Twitter, αναφερόμενος στην 20ή Ιανουαρίου 2021, όταν θα ορκιστεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κατάσταση σε Πολιτείες – κλειδιά

Εκτός από τη Νεβάδα που διακυβεύονται έξι εκλέκτορες, αναμένονται τα αποτελέσματα και στην Πενσιλβάνια, την Βόρεια Καρολίνα και την Τζόρτζια. 

Στην Πενσιλβάνια, έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Στη Βόρεια Καρολίνα όπου διακυβεύονται 15 εκλέκτορες έχει καταμετρηθεί το 95%. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Στη Τζόρτζια διακυβεύονται 16 εκλέκτορες και με καταμετρημένο το 94% των ψήφων ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη. Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Προηγείται στην Αριζόνα ο Τζο Μπάιντεν

Να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων ζητά το επιτελείο του Τραμπ 

Την ίδια ώρα το επιτελείο του Τραμπ απαντά με μηνύσεις, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση σε ορισμένες πολιτείες- κλειδιά, όπως στο Ουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Τζόρτζια. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δε φαίνεται πρόθυμος να παραδώσει έτσι απλά τα κλειδιά του Λευκού Οικού. Το επιτελείο του ασχολείται μανιωδώς με δικαστικές κινήσεις, καταδεικνύοντας ότι η μετάβαση της εξουσίας δεν αναμένεται να είναι ομαλή. Άλλωστε ο ίδιος ο Τραμπ από χθες είχε δηλώσει πως του κλέβουν ψήφους και θα προσφύγει στο Δικαστήριο.

Έτσι, σε πολιτείες όπου το προβάδισμα του Τραμπ μειώνεται διαρκώς το επιτελείο του ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση. Μάλιστα, στην Αριζόνα εμφανίστηκαν και ένστολοι αστυνομικοί σε εκλογικά κέντρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν επίθεση οπαδών του Τραμπ που μαζεύτηκαν έξω από το εκλογικό κέντρο. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ήταν ακόμα και οπλισμένοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter