Αμερικανικές κυρώσεις σε Ισραηλινούς έποικους για βία στη Δυτική Οχθη

Αμερικανικές κυρώσεις σε Ισραηλινούς έποικους για βία στη Δυτική Οχθη
AP Photo/Mahmoud Illean

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή κυρώσεων κατά τεσσάρων εποίκων που κατηγορούνται για βιαιότητες σε βάρος Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι βιαιότητες έχουν αυξηθεί στο περιθώριο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι κυρώσεις αυτές υιοθετούνται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο ενός διατάγματος του προέδρου Μπάιντεν που εκδόθηκε σήμερα και έχει στόχο να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που κατηγορούνται για επιθέσεις ή “τρομοκρατικές ενέργειες” ή “που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια” στο έδαφος αυτό, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν αρχικά τέσσερα πρόσωπα, στα οποία θα απαγορευτεί η παραμονή στις ΗΠΑ και θα δεσμευτούν τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία. Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει περιορισμούς στην έκδοση βίζας κατά Ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων αλλά εδώ πρόκειται για τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις.

Η εντολή έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να περιορίσει τη σταθερή υποστήριξή της στην καταστροφική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 27.000 ανθρώπους.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ένθερμους υπέρμαχους της εποικιστικής δραστηριότητας, εκ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Η Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ, συγκλονίζεται από την αναζωπύρωση της βίας από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Νετανιάχου επικρίνει τις κυρώσεις

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε δήλωση ως απάντηση στις κυρώσεις σε βάρος των τεσσάρων Ισραηλινών εποίκων.

«Η απόλυτη πλειοψηφία των εποίκων στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια είναι νομοταγείς πολίτες, πολλοί από αυτούς πολεμούν αυτές τις μέρες τακτικά και στις εφεδρείες για την υπεράσπιση του Ισραήλ. Το Ισραήλ δρα ενάντια σε όλους τους παραβάτες του νόμου παντού, επομένως δεν υπάρχει χώρος για έκτακτα μέτρα σε αυτό το θέμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απόδοση ευθυνών για πράξεις βίας από εποίκους είναι σπάνια, και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν εδώ και καιρό περιγράψει τις επιθέσεις εποίκων ως μια εκδήλωση μεγαλύτερης ώθησης για εκδίωξη Παλαιστινίων από τη γη τους, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης κρατικών πολιτικών.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Χαμάς και Ισραήλ κοντά σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter