Αμερικανική Επανάσταση: Η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και οι πατέρες του έθνους, στο Hot Doc History εκτάκτως το Σάββατο με το Documento

Αμερικανική Επανάσταση: Η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και οι πατέρες του έθνους, στο Hot Doc History εκτάκτως το Σάββατο με το Documento

Το τεύχος του Hot.Doc History που κυκλοφορεί το Σάββατο μαζί με το Documento, μας φέρνει σε επαφή με μια μεγάλη –αν και παραγνωρισμένη- επανάσταση.

Η Αμερικανική Επανάσταση προηγήθηκε, κατά 6 χρόνια, της Γαλλικής και κατέθεσε το πρώτο συνταγματικό κείμενο της νεωτερικότητας με τις πιο ολοκληρωμένες εγγυήσεις για τα πολιτικά δικαιώματα του Ανθρώπου. Την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Το νέο, δυναμικό, έθνος που σχημάτισαν οι έποικοι που προέρχονταν από την Ευρώπη διεκδίκησαν αρχικά την εμπορική και φορολογική αυτονομία της βρετανικής αποικίας. Και όταν προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία, νίκησαν με τον αυτοσχέδιο στρατό τους την Αυτοκρατορία.

Περιγράφονται όλες οι μεγάλες μάχες καθώς και η καθοριστική συμβολή των Γάλλων και του μαρκήσιου Λαφαγιέτ στην αμερικανική νίκη.

Από τις σελίδες του τεύχους περνάνε φυσιογνωμίες του αμερικανικού Διαφωτισμού όπως ο ριζοσπάστης Τζον Άνταμς, ο εφευρέτης Βενιαμίν Φρανγκλίνος, ο επαναστάτης Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο πανταχού παρών Τόμας Τζέφερσον, ο ευρυμαθής Τζον Τζέι, ο θεμελιωτής της ανεξιθρησκίας Τζέιμς Μάντισον, ο αυτοδίδακτος στρατηγός και πρώτο πρόεδρο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Τελευταία πράξη, ο Αμερικανικός Εμφύλιος (1861-1865). Ενοποίησε βίαια μια χώρα κατακερματισμένη σε πολιτειακά φέουδα, σε έναν αγροτικό, δουλοκτητικό Νότο κι έναν βιομηχανικό, πλούσιο Βορρά. Οι σκλάβοι απελευθερώθηκαν και μια νέα παγκόσμια δύναμη εμφανίστηκε στο στερέωμα.

Η σκληρότητα του αμερικανικού Εμφυλίου καταγράφεται με τη ρήση του στρατηγού των Βορείων Σέρμαν ο οποίος πριν πυρπολήσει την Τζόρτζια είχε προειδοποιήσει: «Θα θα αφήσω ίχνη ορατά ακόμα και 50 χρόνια μετά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter