Αμερικανικό λεξικό τροποποίησε τον ορισμό της λέξης «ρατσισμός» μετά από προτροπή νεαρής

Αμερικανικό λεξικό τροποποίησε τον ορισμό της λέξης «ρατσισμός» μετά από προτροπή νεαρής

Η Κένεντι Μίτσαμ δεν είχε μεγάλες προσδοκίες όταν τον προηγούμενο μήνα επικοινώνησε με τον εκδοτικό οίκο του λεξικού Merriam-Webster, όμως ήθελε να τον ενημερώσει ότι ο ορισμός του για τη λέξη “ρατσισμός” είναι ανεπαρκής.

Η έκπληξή της ήταν μεγάλη όταν έλαβε απάντηση στο μέιλ της και έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν ο εκδοτικός οίκος συμφώνησε να επικαιροποιήσει τον ορισμό.

Η 22χρονη Μίτσαμ αποφοίτησε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο Ντρέικ στην Άιοβα και ζει σε μια πόλη του Μιζούρι μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Φέργκιουσον, όπου το 2014 είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις μετά τον φόνο από την αστυνομία του Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν.

“Τους έλεγα ότι θα πρέπει να περιλάβουν (στον ορισμό) το γεγονός ότι μια ομάδα ανθρώπων είναι στόχος συστηματικής καταπίεσης”, εξήγησε η Μίτσαμ στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KMOV.

“Ο ρατσισμός στην πραγματική ζωή δεν είναι απλώς μια προκατάληψη, πολλοί μαύροι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν συστημικό ρατσισμό”, τόνισε η ίδια μιλώντας στο CNN

Στην τρέχουσα έκδοση του Merriam-Webster ο ορισμός της λέξης “ρατσισμός” είναι: “η πεποίθηση ότι η φυλή είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας των ανθρώπινων χαρακτηριστικών και ικανοτήτων και ότι οι φυλετικές διαφορές προκαλούν την έμφυτη υπεροχή μίας συγκεκριμένης φυλής”.

Η δεύτερη ερμηνεία της λέξης είναι: “ένα δόγμα ή ένα πολιτικό πρόγραμμα που βασίζεται στον ρατσισμό και έχει στόχο την εφαρμογή των αρχών του” ή “ένα πολιτικό ή κοινωνικό σύστημα που βασίζεται στον ρατσισμό”.

Ο υπεύθυνος έκδοσης του Merriam-Webster Πίτερ Σοκολόφσκι επιβεβαίωσε ότι η ερμηνεία της λέξης “ρατσισμός” θα επικαιροποιηθεί μετά την προτροπή της Μίτσαμ.

Ο Σοκολόφσκι επεσήμανε ότι η δεύτερη από τις τρεις ερμηνείες της λέξης ήδη περιλαμβάνει την ιδέα του συστημικού ρατσισμού, κάτι “που θα καταστήσουμε ακόμη πιο ξεκάθαρο στην επόμενη έκδοση” του λεξικού.

“Αυτού του είδους οι τροποποιήσεις επιτρέπουν σε ένα λεξικό να παραμείνει επίκαιρο”, τόνισε ο ίδιος.

Στην απάντηση που έλαβε στο μέιλ της η Μίτσαμ, ο Άλεξ Τσέιμπερς, ένας από τους συντάκτες του λεξικού, επεσήμανε ότι “η επικαιροποίηση αυτή δεν θα είχε γίνει χωρίς την επιμονή σας να επικοινωνήσετε μαζί μας για το πρόβλημα αυτό. Σας ευχαριστούμε ειλικρινά που μας γράψατε επανειλημμένα και σας ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε βλάβη ή προσβολή σας προκαλέσαμε λόγω της αδυναμίας μας να αντιμετωπίσουμε πιο έγκαιρα το θέμα”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter