Αμερικανικό χτύπημα στη …φέτα, μέσω Σιγκαπούρης

Αμερικανικό χτύπημα στη …φέτα, μέσω Σιγκαπούρης

Απανωτά τα χτυπήματα που δέχεται το εθνικό μας προϊόν, το τυρί φέτα.

Μετά τους δασμούς στις ΗΠΑ κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς προστασίας που κατοχύρωσε πριν λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας που υπέγραψε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Οργανισμού Εξαγωγών υπέβαλαν ένσταση και επιδιώκουν να άρουν την προστασία προκειμένου να μπορούν οι παραγωγοί τους να εξάγουν τυρί χρησιμοποιώντας ελεύθερα την ονομασία «φέτα».

Είχε προηγηθεί μια ακόμη ένταση πριν την υπογραφή της διμερούς εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και Σιγκαπούρης, η οποία απορρίφθηκε.

Οι Έλληνες παραγωγοί δεν κρύβουν πως ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρει η υπόθεση, δεδομένων των ισχυρών πιέσεων που θεωρούν πως θα ασκηθούν από την αμερικάνικη πλευρά στην τοπική κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ που παράγουν και εξάγουν τυρί τύπου φέτας σε αρκετές χώρες του κόσμου και θέλουν να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν την επωνυμία φέτα, όπως κάνουν και στην αμερικάνικη αγορά.

Η Σιγκαπούρη μπορεί να είναι μία μικρή χώρα όμως αποτελεί εμπορικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.

Εκτός αυτού, μία αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει επιχειρήματα και σε άλλες χώρες ώστε να αμφισβητήσουν την «ελληνικότητα» της φέτας σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την διατήρηση ή την κατάργηση των δασμών που επιβλήθηκαν στην φέτα τον περασμένο Οκτώβριο.

Η αβεβαιότητα επηρεάζει ήδη τους Έλληνες παραγωγούς που βλέπουν τις νέες παραγγελίες από την αμερικάνικη αγορά να μειώνονται αισθητά, την ώρα που τα αποθέματα αρχίζουν σταδιακά να εξαντλούνται. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κατάσταση στην ελληνική αγορά παραμένει δύσκολη, παρ’ ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης.

Πηγή: epiruspost.gr

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter