Άμεσος κίνδυνος για τη βιωσιμότητα 1 στις 3 επιχειρήσεων μετά την πανδημία

Άμεσος κίνδυνος για τη βιωσιμότητα 1 στις 3 επιχειρήσεων μετά την πανδημία

Μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει μετά την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κωστής Χλουβεράκης, Principal, Consulting, Digital and Analytics & Cognitive Leader της Deloitte Greece στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας ότι το 70% όσων άντεξαν χρειάζονται πάνω από ένα χρόνο για να επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν. Παρουσίασε συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις αυτές χτυπήθηκαν τόσο πολύ και σχετίζονται, εκτός από τη μείωση της ζήτησης, και με τη μη ευέλικτη αλυσίδα εφοδιασμού.

Η ανάκαμψη των επιχειρήσεων αυτών, για τον κ. Χλουβεράκη βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες και αυτοί είναι: η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, η τακτοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων, οι αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τα logistics και, τέλος, η βελτιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Η πανδημία χτύπησε ιδιαίτερα άνισα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας ότι αυτές οι ίδιες επιχειρήσεις ήταν αυτές που είχαν βρεθεί πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΓΣΕΒΕΕ οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησής τους. Η έλλειψη δεξιοτήτων και πόρων είναι οι βασικοί λόγοι και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ήρθε να καλύψει αυτό το κενό.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Καββαθάς, ο αιτήσεις δεν έχουν ξεπεράσει το 60% και αυτό δείχνει ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας για κάποιες επιχειρήσεις ήταν τέτοιες, που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν ούτε το ποσό που χρειάζεται για την δημιουργία e-shop με την στήριξη του προγράμματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter