Αμετάκλητα σε 92 χρόνια κάθειρξη τρεις δουλέμποροι – Απόφαση του Αρείου Πάγου

Αμετάκλητα σε 92 χρόνια κάθειρξη τρεις δουλέμποροι – Απόφαση του Αρείου Πάγου

Αμετάκλητες, με τη βούλα του Αρείου Πάγου, κατέστησαν οι βαριές ποινές κάθειρξης, συνολικά 92 χρόνων, που είχαν επιβληθεί από το Εφετείο σε τρεις δουλέμπορους-διακινητές ανθρώπινων ψυχών.

Με δύο αποφάσεις του το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, επικύρωσε τις αντίστοιχες καταδικαστικής εφετειακές αποφάσεις απορρίπτοντας τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν ασκήσει οι διακινητές.

Στην πρώτη περίπτωση την αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης είχε ασκήσει καταδικασθέντας σε υπόθεση παράνομης διακίνησης και εισόδου 17 Αφγανών αλλοδαπών στην χώρα που δεν διέθεταν κανένα νόμιμο έγγραφο (διαβατήριο, ταυτότητα, κ.λπ.) 

Οι διακινητές είχαν εισπράξει από καθένα από τους αλλοδαπούς ποσά που κυμαίνονταν από 2.500-3.000 ευρώ.

Ο οδηγός του φορτηγού με το οποίο μεταφέρθηκαν οι άτυχοι Αφγανοί, και ο οποίος είχε ζητήσει την αναίρεση της απόφασης του εφετείου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 42 ετών (από την οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη) και σε χρηματική ποινή 190.100 ευρώ κι εκτίει την ποινή του στις φυλακές Κομοτηνής .

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε διακίνηση από τα παράλια της Τουρκίας, με φουσκωτή ταχύπλοη βάρκα, 18 Σύρων χωρίς διαβατήρια ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Οι Σύροι, σύμφωνα με την απόφαση, πριν μπουν στην βάρκα έδωσαν 2.500 ευρώ ο καθένας σε Τούρκο υπήκοο. Το ποσό αυτό ήταν μέρος της συνολικής αμοιβής που είχαν συμφωνήσει χωρίς όμως να προκύψει το συνολικό ποσό που κατέβαλε ο καθένας τους .

Όπως μάλιστα αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, από τις πράξεις του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του φουσκωτού «μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τους επιβαίνοντες στο φουσκωτό σκάφος, καθώς ο πλους πραγματοποιήθηκε, ενώ επικρατούσε σκότος, το δε σκάφος ήταν ακατάλληλο για το ταξίδι αυτό, αφού ταξίδευε μέσα στο σκοτάδι χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, δεν διέθετε σωστικά μέσα, σωσίβια και πυροσβεστήρες, ούτε μέσα τηλεπικοινωνίας και έφερε μεγαλύτερο αριθμό επιβατών, από όσα με ασφάλεια μπορούσε να μεταφέρει».

Η ποινή του εφετείου για τους δύο διακινητές, που τελικά κατέστη αμετάκλητη με την απόρριψη των αιτήσεων τους για αναίρεση, ήταν κάθειρξη 25 ετών , ο καθένας και χρηματική ποινή 370.000 ευρώ (συνολικά 740.000 ευρώ) για «παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από το εξωτερικό στην ελληνική επικράτεια, από υπαίτιους που ενεργούν παρόμοιες πράξεις εκ κερδοσκοπίας, από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή και κατά συναυτουργία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter