Αμετανόητος ο Μητσοτάκης υποβαθμίζει το αποτέλεσμα των εκλογών

Αμετανόητος ο Μητσοτάκης υποβαθμίζει το αποτέλεσμα των εκλογών

Συνέντευξη πλήρως ευθυγραμμισμένη στο σχέδιο «επανεκκίνησης» που προωθεί για την κυβέρνηση, παρά το Βατερλό του «13 στα 13 και 3 στα 3» για περιφέρειες και δήμους παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, πασχίζοντας να δώσει σήμα πως «οι εκλογές τελείωσαν» και σε πλήρη αδυναμία να μαζέψει τους αλαζόνες υπουργούς του.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, όλα είναι εύκολα» ανέφερε ορθά κοφτά σε ερώτηση για το κρεσέντο απειλών και εκβιασμών των Άδωνη Γεωργιάδη, Λευτέρη Αυγενάκη και άλλων υπουργών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας αντί να τους «μαζέψει», να τους δικαιολογήσει, και επιβεβαιώνοντας πως αδυνατεί τελικά να τους ελέγξει αφού απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή αποπομπής υπουργού του.

«Άμα αυτό έχει συμβεί είναι δική μου δουλειά, δημόσια και ιδιωτικά, να κάνω τις σχετικές προειδοποιήσεις» είπε απαντώντας στο εάν… «έχουν πάρει αέρα τα μυαλά κάποιων υπουργών», ενώ σε άλλο σημείο, εξίσου αδύναμος να παρέμβει, σημείωσε πως «σίγουρα υπήρχαν κάποιες άστοχες δηλώσεις. Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αναγνωριστεί». Εξόχως προκλητικός ωστόσο ήταν όταν εμμέσως μίλησε και για τον εαυτό του.

«Ότι έχω αποφασίσει, ίσως δεν το έκανα -κάνοντας κι εγώ τη δική μου αυτοκριτική- με αυτήν την ένταση στην πρώτη μου θητεία, θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι με τον εαυτό μου. Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και μονίμως προσπαθώ να βελτιώνομαι και να βάζω τον πήχη πιο ψηλά» υποστήριξε πολύ βολικά, αφού δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ερωτήματα για περιπτώσεις όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών και το δεύτερο σκάνδαλο της συγκάλυψής τους.

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα της κυριακάτικης κάλπης και την προσωπική αποτυχία του «στοιχήματος» της επίτευξης του απόλυτου στις περιφέρειες, διστάζοντας να κάνει την οποιαδήποτε αυτοκριτική, παρά μόνο με μερικά… υπονοούμενα.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την απώλεια τεσσάρων περιφερειών από «αντάρτες» και πρώην γαλάζιους και ερωτηθείς εάν έγιναν λάθη, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές». Σε κάθε περίπτωση, υπεραμύνθηκε του αλαζονικού και προκλητικού στόχου του «13 στα 13 και 3 στα 3» σε περιφέρειες και δήμους, επικαλούμενος πως η Νέα Δημοκρατία είναι «κόμμα εξουσίας», και προχωρώντας σε μία ακόμα «αποτίμηση» του αποτελέσματος, επιλεκτικά, με βάση την πρώτη Κυριακή.

«Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Διότι εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων. Και νομίζω ότι, όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη» ανέφερε, επιμένοντας στο αφήγημα πως «οι αντάρτες είναι γαλάζιοι», παρότι κανένας από τους τέσσερις νέους περιφερειάρχες, σε Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία δεν λογίζουν εαυτόν ως τέτοιον.

«Τώρα, στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια» ανέφερε προκλητικά, ακυρώνοντας επί της ουσίας την ψήφο των πολιτών που στην κάλπη καταψήφισαν τις κυβερνητικές επιλογές.

«Στεναχωρημένος» για τον Μπακογιάννη

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθήνας, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να «μπει σε λεπτομέρειες της εκλογικής ανάλυσης», καθώς θα ήταν υποχρεωμένος να αναπαράξει την γαλάζια γραμμή που χρεώνει την ήττα στο πρόσωπο του απερχόμενου δημάρχου. Έτσι, περιορίστηκε να πει μόνο «ότι σίγουρα ήταν πολύ στενάχωρο, για εμένα και σε προσωπικό επίπεδο όπως αντιλαμβάνεστε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός Δήμαρχος», ευχόμενος καλή επιτυχία στον νέο δήμαρχο Χάρη Δούκα.

Απαξιωτικός απέναντι στην προοδευτική συνεργασία

Ωστόσο, αναφορικά με την επιτυχία Δούκα για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να απαξιώσει κάθε τέτοια εξέλιξη, αναρωτώμενος «ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η Νέα Δημοκρατία».

«Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους» ανέφερε ακόμα πιο προκλητικά, κρατώντας και μία επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όπως σας είπα, η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok» ανέφερε ως άλλος… influencer, ενώ σχολίασε και το ταξίδι Κασσελάκη στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των εκλογών».

Πάλι βλέπει «αρχή του τέλους» της ακρίβειας

«Κάντε με προφήτη, κ. Χατζηνικολάου, για να μπορέσω να κάνω μία πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου που να έχει κάποια ακρίβεια» ανέφερε ειρωνευόμενος τόσο τον δημοσιογράφο όσο και τους πολίτες που παραμιλάνε με τον πληθωρισμό και το ράλι ακρίβειας, απέναντι σε σχετικά ερωτήματα με την κρίση στη Μέση Ανατολή, το πετρελαιο και την οικονομία, ενώ για μία ακόμα φορά, προανείγγειλε σύντομα βελτίωση της κατάστασης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει μεγάλες αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου. Αυτό είναι θετικό, αλλά μπορεί να αλλάξει εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη. Σε κάθε περίπτωση, θα σας πω αυτό το οποίο έχω ξαναπεί, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε πάντως, την ώρα που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο χειμώνας και ενδεχόμενο «αλλαγής από τη μία στιγμή στην άλλη» απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

«Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση, όπως αυτή που περιγράφετε» πρόσθεσε ακόμα, τονίζοντας πως κατόπιν ευρωπαϊκής επιταγής σταματούν οι στηρίξεις στον ενεργειακό κλάδο. Υποτιμητικός για την κατάσταση ήταν ακόμα και στην περίπτωση της τιμής του λαδιού που σπάει ρεκόρ, επικαλούμενος για μία ακόμα φορά πως «οι τιμές του λαδιού είναι παγκόσμιες τιμές» και χρυσώνοντας το χάπι πως «αυτό είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό».

Απέρριψε και πάλι κάθε πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ, προαναγγέλλοντας σαν άλλος… προφήτης πως «είμαστε στην αρχή του τέλους» της αύξησης των τιμών, υποστηρίζοντας πως «οι τιμές θα αποκλιμακωθούν, όμως οι μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων που κάνουμε θα παραμείνουν», καθώς και πως η έτερη παρέμβαση της κυβέρνησης επικεντρώνεται για μία ακόμα φορά στη «λειτουργία της αγοράς» και τους ελέγχους.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε για την αισχροκέρδεια, αντί μέτρων και πρωτοβουλιών, αρκέστηκε σε έναν κενό… βρυχηθμό κατά πολυεθνικών και κολοσσών. «Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ» ανέφερε συγκεκριμένα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter