Αμετανόητος ο πρωθυπουργός: Όλα λειτούργησαν καλά μας ξεπέρασε η κλιματική αλλαγή – Mη επιλογή oι πρόωρες εκλογές

Αμετανόητος ο πρωθυπουργός: Όλα λειτούργησαν καλά μας ξεπέρασε η κλιματική αλλαγή – Mη επιλογή oι πρόωρες εκλογές

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη του κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών υπευθύνων, υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας και του επιτελικού κράτους και απέδωσε το μέγεθος της καταστροφής στην κλιματική αλλαγή και στην έκταση του φαινομένου.

Κάλυψε πλήρως τον Νίκο Χαρδαλιά ενώ διφορούμενη ήταν η τοποθέτησή του για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την δήλωσή του «και επιτελικός και πυροσβέστης».

Προσπάθησε να εκτονώσει την κοινωνική οργή που σε σημαντικό βαθμό κατευθύνεται στο πρόσωπό του και να «στριμώξει» την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ έδωσε άπλετες υποσχέσεις για την επόμενη ημέρα.

Για το θέμα των πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική ούτε τακτική επιλογή, είναι μη επιλογή». Υποστήριξε ακόμη ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλή, η οικονομία θα ανακάμψει, τα εισοδήματα θα αυξηθούν, οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν. Επίσης ότι θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 και ότι για τα επόμενα χρόνια η χώρα διαθέτει 75 δις ευρώ. Δεν απάντησε όμως, αφήνοντας ανοιχτό, το αν θα αποδώσει πολιτικές ευθύνες στο πλαίσιο του ανασχηματισμού.

Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά

Ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη μετά από τις έντονες επικρίσεις ότι ήταν εξαφανισμένος όπως και η επίσημη ενημέρωση, με σαφή στόχο να εκτονώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή που έχει συγκεντρωθεί σε σημαντικό βαθμό στο πρόσωπό του. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά, και κάλυψε πλήρως τον Νίκο Χαρδαλιά για τα όσα είπε για τα εναέρια μέσα. Αντίθετα αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την δήλωσή του «Και επιτελικός και πυροσβέστης», ενώ υπερασπίστηκε το επιτελικό κράτος. Είπε ο πρωθυπουργός: «Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει πυρκαγιές με τη μάνικα, συντονίζει και επιβλέπει. Το επιτελικό κράτος έκανε πολλά τους τελευταίους 25 μήνες. Παραλάβαμε ένα κράτος που δεν ήταν επιτελικό και ορισμένες φορές δεν ήταν κράτος». Σε συμπληρωματική ερώτηση όμως για τον κ. Χρυσοχοίδη πρόσθεσε: «Ο ρόλος ενός υπουργού είναι να συντονίζει και όχι να κατευθύνει. Είναι όμως και να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους που δίνουν την μάχη για να τους ενθαρρύνει. Προτιμώ κάποιον που είναι παρόν στο πεδίο από κάποιον που είναι εξαφανισμένος».

Για το θέμα των ευθυνών είπε γενικά και αόριστα: «Είναι σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πως θα γίνουμε καλύτεροι…Ορισμένες προτεραιότητες αποτελούσαν ήδη μέρος του σχεδιασμού μας. Για την πρόληψη δώσαμε 51 εκ. για πρόληψη και θα δώσουμε περισσότερα, αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να απορροφηθούν. Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητες που προσομοίαζαν με το Μάτι». Όπου δεν απέδωσαν το απέδωσε στις κλιματικές συνθήκες.

Υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές δεν ξέσπασαν τυχαία και επίσης ότι οι περισσότερες ελέγχθηκαν και περιορίστηκαν αλλά όχι όλες.

Στο πρώτο κομμάτι της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός είπε ότι οι στόχοι που είχε θέσει να μη υπάρξει νεκρός και ακολούθως να διασωθούν οι υποδομές, οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον επιτεύχθηκε. Είπε ακόμη: «Θεωρώ χυδαία την σπέκουλα που χτίστηκε επάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων από τα social media και από μέρος των ΜΜΕ, κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφερθώ. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν», είπε παραπέμποντας στο Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το σχέδιο εκκένωσης πέτυχε γιατί σώθηκαν τα περισσότερα σπίτια από όσα κάηκαν.

Επιμένοντας στο θέμα των ευθυνών μίλησε σε προσωπικούς τόνους και με αρκετή δόση μελό λέγοντας: « Μίλησα απηχώντας το προσωπικό συναίσθημα και ζήτησαν κατ αρχήν συγγνώμη από τους πολίτες. Το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτό που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζει». Είπε ακόμη: «Κάνουμε  την αυτοκριτική μας, έχουμε πάρει μαθήματα, και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν, όχι στην ώρα της μάχης, αλλά στη ώρα τους. Είναι πολιτικές, υπηρεσιακές, αφορούν σε δομές, δεν θα αποδοθούν εν  βρασμό ψυχής αλλά μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. Κάναμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό».

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να “στριμώξει” την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης», ωστόσο πρόσθεσε ότι «μετά από κάθε νηφάλια θέση της ακολουθεί μία διχαστική θέση κάποιου στελέχους». Εξέφρασε δε την ευχή «Να αποτελέσει η καταστροφή ευκαιρία ευρύτερων συγκλήσεων και συνεννοήσεων».

Δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθεί το Σύνταγμα για τις αναδασώσεις, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει και μέσα στα δάση να γίνουν ανεμογεννήτριες. Είπε ο κ. Μητσοτάκης:  «Η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών είναι απέναντι στην παγκόσμια τάση για μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στον ήλιο και στον άνεμο. Συναντήθηκαν υπόγεια ρεύματα, οι αντιεμβολιαστές συναντήθηκαν με εκείνους που λένε ότι κάηκαν εκτάσεις για να μπουν ανεμογενήτριες».

Για το ενδεχόμενο εμπρησμών είπε: «Αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Ορισμένες πυρκαγιές ήταν από εμπρησμό αλλά δεν ξέρουμε αν ήταν οργανωμένο σχέδιο».

Αναφέρθηκε και στον κορονοϊό επιμένοντας στο θέμα του εμβολιασμού λέγοντας ότι είναι η μόνη λύση και θα πρέπει να πειστούν και οι δύσπιστοι αλλά και οι νέα γενιά. Προανήγγειλε ότι “θα χρησιμοποιήσουμε μέσα για να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν” και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους για τους κλειστούς χώρους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter