Αμφιβάλλουν οι Γάλλοι επιστήμονες ότι η Παναγία των Παρισίων μπορεί να διασωθεί πλήρως

Αμφιβάλλουν οι Γάλλοι επιστήμονες ότι η Παναγία των Παρισίων μπορεί να διασωθεί πλήρως

Τις αμφιβολίες τους για το αν μπορεί η να σωθεί πλήρως η Παναγία των Παρισίων μετά την μεγάλη καταστροφή που υπέστη από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Απρίλιο, εξέφρασαν οι Γάλλοι επιστήμονες που επιβλέπουν την ανακαίνιση του καθεδρικού ναού.

Όπως αναφέρει μιλώντας στους Financial Times ο επικεφαλής των έργων ανακαίνισης, Αντουάν Μαρί Περό υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη «σταθερότητα» των αψίδων στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού. Όπως επισήμανε, οι εργάτες δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη ζημιά, επειδή είναι επικίνδυνο να τοποθετηθούν σκαλωσιές εντός της Παναγίας των Παρισίων όσο δεν έχουν ενισχυθεί οι επίστεγες αντηρίδες, οι οποίες στηρίζουν τους εξωτερικούς τοίχους.

«Τα γοτθικά κτίρια έχουν δύο τοίχους που πλαισιώνουν τον κεντρικό ναό. Αυτοί οι τοίχοι υποστηρίζονται από εξωτερικά με επίστεγες αντηρίδες. Αν οι καμάρες στο εσωτερικό δεν είναι αρκετά σταθερές, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει το κτίριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντουάν Μαρί Περό και πρόσθεσε: «Η κορυφή του κτιρίου που βρίσκεται στο νότο βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο εξαιτίας της κατάρρευσης της οροφής».

Γάλλοι μεγιστάνες και εταιρείες έσπευσαν να συνεισφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ναού, ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να ξαναγίνει όπως πριν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να ολοκληρώσει την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού μέσα σε πέντε χρόνια και η κυβέρνησή του έθεσε τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονων σχεδίων ή υλικών.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Σαρλότ Υμπέρ, του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, ο στόχος της πενταετίας είναι «αναγκαία πρόκληση», αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο η ιστορία του ναού όσο και οι επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter