Αμηχανία κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από την κυβέρνηση για τις χρυσές δουλειές των Ελλήνων εφοπλιστών με τη Ρωσία

Αμηχανία κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από την κυβέρνηση για τις χρυσές δουλειές των Ελλήνων εφοπλιστών με τη Ρωσία

Κάλυψη στους Έλληνες εφοπλιστές, που εν μέσω πολέμου έχουν αυξήσει τις μεταφορές ρωσικού πετρέλαιο από τη Ρωσία από το 39% στο 52% δίνει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την ίδια ώρα πως παραμένει ζητούμενο η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία «σε όλα τα πεδία», αλλά με τρόπο τέτοιο «έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ασφάλεια στην αγορά της ενέργειας και για την Ευρώπη και για όλη την υπόλοιπη υφήλιο».

Αντιμέτωποι με την αντίφαση της καταδίκης της ρωσικής εισβολής από τη μία και της αύξησης των εμπορικών τους συναλλαγών με τη Ρωσία από την άλλη βρίσκονται οι Έλληνες εφοπλιστές και η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το ποσοστό συμμετοχής των τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία ανήλθε έχει αυξηθεί στο 52% επί του συνόλου, από το 39% που ήταν πριν τον πόλεμο.

Μάλιστα, το θέμα έθεσε μετά την επικοινωνία Ζελένσκι-Μητσοτάκη προ δέκα ημερών και ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, μετά τη δική του συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Κάποιοι Έλληνες ιδιοκτήτες συνεχίζουν να εργάζονται ως συνήθως, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για αιματηρά χρήματα. Από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αγοράσουν πυραύλους και να βομβαρδίσουν Έλληνες στη Μαριούπολη και τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία σε αυτό. Όσο πιο γρήγορα ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι έχει έλλειψη πόρων και ότι δεν υπάρχει τρύπα για να ξεφύγει από τις κυρώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα καθίσει και θα μιλήσει» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ουκρανός Πρέσβης, που υπογράμμισε ότι έχει θέσει το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας να κλείσουν τα ελληνικά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και να σταματήσει η χώρα μας να συνεργάζεται με ρωσικές εταιρείες.

Δεδομένης και της αύξησης των μεταφορών που έχει παρατηρηθεί από το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο τις τελευταίες εβδομάδες, και ενόψει της τοποθέτησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, το documentonews.gr έθεσε το ζήτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον Γιάννη Οικονόμου να μην μπορεί να κρύψει την αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στην αντίφαση των παραπάνω με την βαριά καταδίκη, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των εφοπλιστών μέσα από τα τηλεοπτικά και άλλα media που κατέχουν.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο το ποσοστό συμμετοχής των τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία ανήλθε έχει αυξηθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες το είχε θέσει ο Ουκρανός πρέσβης, λέγοντας πως οι Έλληνες εφοπλιστές κάνουν “business as usual” με τη Ρωσία. Σκέφτεται η κυβέρνηση κάποια παρέμβαση;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου από τη Ρωσία δεν έχει σταματήσει από καμία χώρα» ανέφερε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως «εξακολουθεί να είναι ζητούμενο η μείωση της εξάρτησης ενεργειακά από τη Ρωσία σε όλα τα πεδία, και στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο».

Όπως ανέφερε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «στο σχεδιασμό και στη συζήτηση αυτή, η χώρα μας λαμβάνει μέρος και πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ασφάλεια στην αγορά της ενέργειας και για την Ευρώπη και για όλη την υπόλοιπη υφήλιο», επιλέγοντας στη συνέχεια να καταλήξει σε μία γενικόλογη τοποθέτηση για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» της ελληνικής κυβέρνησης στην επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.

«Οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό σε αυτό. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν δίστασε καμία στιγμή, από την αρχή στο να πρωταγωνιστήσει σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έτσι ώστε να μην χρηματοδοτεί η Ευρώπη με τα χρήματά της τον πόλεμο, και ο υπόλοιπος κόσμος τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα, ακολούθησε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τη σφαγή στη Μπούκα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κρατά αποστάσεις από την ρητορική υψηλών τόνων της κυβέρνησης των προηγούμενων εβδομάδων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό ήταν κάτι θλιβερό που, όπως είπα και προηγουμένως, υπερβαίνει και τα πιο απάνθρωπα που πάντοτε σημαίνει ο πόλεμος. Νομίζω ότι ο πολιτισμένος κόσμος και η Δύση πρέπει να το ζυγίσουν αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της και στην κατεύθυνση αυτή» απάντησε συγκεκριμένα ο Γ. Οικονόμου.

Παρακολουθήστε την ερώτηση και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζουν να πλουτίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές με το ρωσικό πετρέλαιο- Αύξηση 13% στην μεταφορά του μετά τον πόλεμο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter