Αμήχανο το Μέγαρο Μαξίμου στην κριτική Βαληνάκη για τα F-35 και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Αμήχανο το Μέγαρο Μαξίμου στην κριτική Βαληνάκη για τα F-35 και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξίωσε ως «μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη» την αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όμως απέναντι στην κριτική του επί πενταετίας υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, δεν μπόρεσε να κρύψει την αμηχανία του, εκφράζοντας την ανασφάλεια που νιώθει το Μέγαρο Μαξίμου για τα εσωκομματικά πυρά που ήδη δέχεται.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Καμία ενημέρωση στην αντιπολίτευση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Την αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του εξέφρασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προχωρώντας σε χαρακτηρισμούς κατά της αντιπολίτευσης για την κριτική που ασκεί στον πρωθυπουργό, αλλά και διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Σημειώνεται πως το στίγμα της αντίδρασης της κυβέρνησης απέναντι στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης ήταν πως «όποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., είναι όπως έλεγε εύστοχα ο Σοφοκλής: τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα, τόν τε νοῦν, τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ,. Δηλαδή, τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο, αδύναμος να αναγνώσει την πραγματικότητα». Παράλληλα, χαρακτήρισε «μίζερη, αμήχανη και μικρόψυχη» την αντίδραση της αντιπολίτευσης, φτάνοντας ένα βήμα πριν την χαρακτηρίσει για εθνική μειοδοσία, καθώς υποστήριξε πως αυτή η αντίδραση «δείχνει το μέγεθος της εθνικής επιτυχίας».

Ωστόσο, ήδη έντονη κριτική ασκείται και από το εσωτερικό της παράταξης, και μάλιστα από τον επί πενταετίας υφυπουργό Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, λούζοντας με κρύο ιδρώτα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί πως την 1η Ιουνίου αναμένεται ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής, και μάλιστα σε εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών». Για την κριτική Βαληνάκη ερωτήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου από το documentonews.gr κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, με την απάντησή του να είναι ενδεικτική της αγωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Κριτική, εκτός από την Αντιπολίτευση, έχει έρθει και από την Παράταξή σας. Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Βαληνάκης, σχολίασε για τα F-35 ότι πρόκειται για πολύ ακριβές αγορές, οι οποίες θα έρθουν στο τέλος της δεκαετίας και χωρίς ειδικούς όρους, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε κάποια ανατροπή στις αποφάσεις στην προώθηση των τουρκικών F-16 με το ανοιχτό ενδεχόμενο και για τα F-35. Επίσης, εκφράζει φόβους για νέες υποχωρήσεις σε Κυπριακό και Αιγαίο στο όνομα των αγωγών. Τι απαντάτε στην κριτική;» ήταν η ερώτηση που έκανε το documentonews.gr στον Γιάννη Οικονόμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει μία απάντηση σε εντελώς διαφορετικό ύφος από αυτό που επέλεξε έναντι των πυρών της αντιπολίτευσης.

«Οι φόβοι αυτοί δεν προκύπτουν από κανένα σημείο της επίσκεψης, της συνολικής παρουσίας και της επικοινωνίας που είχε ο Πρωθυπουργός σε ανώτατο επίπεδο και με τον Αμερικανό Πρόεδρο και με το Κογκρέσο, αλλά και με τις Επιτροπές του Κογκρέσου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζοντας με την τοποθέτηση «αστερίσκων» για τα πολεμικά αεροπλάνα.

«Από εκεί και πέρα, για τα F-35 είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία. Η διαδικασία, αυτή καθ’ αυτή, εμπεριέχει και τη διαπραγμάτευση των όρων. Προφανώς, δεν είναι δυνατόν, πριν ξεκινήσει η διαδικασία, να συζητάς για όρους προμήθειας. Τα αεροπλάνα θα τα πάρουμε στο τέλος του 2028, εφόσον η διαδικασία αυτή προχωρήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους, προφανώς» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.

Δείτε το βίντεο της ερώτησης του documentonews.gr και της απάντησης του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Κόλαφος η κριτική Βαληνάκη

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Βαληνάκης, είχε από το βράδυ της Τετάρτης τοποθετηθεί για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, βάζοντας μερικά σοβαρά ζητήματα για τα αποτελέσματά του.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του 989Alpha, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε μεν «μοναδική» την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, υπογράμμισε όμως πως ελπίζει «να έχουν ζυγιστεί» όσα είπε, τονίζοντας πως ήδη οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλλει νέες προκλήσεις για το καλοκαίρι. Υπογράμμισε ακόμα πως «κρατάει μικρό καλάθι» για τα πραγματικά αποτελέσματα των συζητήσεων Ελλάδας-ΗΠΑ-Τουρκίας.

Μάλιστα, ενδεικτικός ήταν ο προβληματισμός που εξέφρασε για το γεγονός πως ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, Άμος Χόκστιν επελέγη για να «κάνει τον μεσολαβητή για να υπάρξει μια ρύθμιση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Μιλάμε για την περιοχή από όπου θέλει η Τουρκία να περάσει ο τουρκο-ισραηλινός αγωγός, που ή από εκεί θα περάσει ή από την ΑΟΖ της Κύπρου».

Ακόμα, για τα F-35, ο πρώην υφΥΠΕΞ εξέφρασε προβληματισμό επειδή «μιλάμε για το 2029 και το 2030, και αυτό για μένα δεν λέει και πάρα πολλά. Με την έννοια ότι είναι βέβαια ένα ακριβό σύστημα, και προστίθεται στην πολυτυπία που ήδη υπάρχει, και είναι ένα όπλο το οποίο εμφανίζεται επισήμως και έτσι είναι, πρώτου χτυπήματος. Λίγοι καταλαβαίνουν τι θα πει όπλο πρώτου χτυπήματος. Σημαίνει ότι μπορεί να πλήξει πυραυλικά, από μακριά την Τουρκία. Και πρώτο χτύπημα όταν λέμε πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, ιδίως όταν αυτό εμφανίζεται στα κρατικά κανάλια».

Συμπληρωματικά τονίζει πως «είναι πολύ καλό όπλο, όμως θα μας παραδοθεί το 2029, και εμένα η ανησυχία μου για να είμαι ακριβής είναι το τι θα γίνει τα επόμενο δύο, τρία χρόνια. Όπου όλα αυτά τα συστήματα που έχουμε παραγγείλει δεν έχουν παραδοθεί. Μόνο λίγα από τα Rafale έχουν παραδοθεί. Συνεπώς υπάρχει μία δυσκολία εδώ, που θα πρέπει να προβληματίσει». Την ίδια ώρα, τονίζει πως «πρόκειται για μία εμπορική πράξη, αγορά είναι και δεν είδα να δίνεται με κάποιους ιδιαίτερους όρους. Είναι μια κανονική εμπορική πράξη», ενώ σημειώνει πως είναι σημαντική η πιθανή επένδυση της Lockheed Martin στην ΕΑΒ.

«Από την άλλη υποψιάζομαι πως έρχεται το θέμα των τουρκικών F16 στο Κογκρέσο, τώρα ή αργότερα, και η τάση της αμερικανικής κυβέρνησης που φαντάζομαι θα επιβεβαιωθεί από τον Μπλίνκεν, είναι να θέλει να δώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα νέα συστήματα, είτε τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων. Αυτό όμως για να γίνει σημαίνει ότι σπάζει η Αμερική το ίδιο το δικό της το εμπάργκο πάνω στην Τουρκία» τονίζει παράλληλα για τα όσα αναμένεται να λάβουν οι Τούρκοι από τις ΗΠΑ.

«Δεν είναι το ίδιο, μια εμπορική πράξη η οποία θα αποδώσει άλλωστε το 2029, έναντι μίας άμεσης αλλαγής της πολιτικής της αμερικανικής, δίνοντας F-16 στην Τουρκία» δηλώνει ξεκάθαρα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Η καταρχήν έγκριση, μία πολιτική έγκριση των F-35, δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με το να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία» δηλώνει ακόμα πιο ξεκάθαρα ο Γ. Βαληνάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter