Novartis: «Αμνησία» Ελένης Ράικου για τα πολιτικά πρόσωπα

Novartis: «Αμνησία» Ελένης Ράικου για τα πολιτικά πρόσωπα

Η Ελένη Ράικου κατέθεσε στην προανακριτική τον Ιανουάριο του 2020 και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και για τα έγγραφα που απέστειλε επί θητείας της το FBI στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Στα δύο επίμαχα έγγραφα που απέστειλε το FBI –έπειτα από σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβληθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς– υπήρχε αναφορά ακόμη και σε «αναπληρωτές υπουργούς» που πληρώνονταν με μετρητά από τον Νίκο Μανιαδάκη. Στα ίδια έγγραφα υπάρχει αναφορά για χρηματισμό δημόσιων λειτουργών «που κατείχαν κρίσιμες κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις» προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους ακόμη και για την τιμολόγηση ή την έγκριση φαρμάκων. Δηλαδή πολιτικών προσώπων. Η Ελ. Ράικου όμως αρνήθηκε ότι στα έγγραφα που έλαβε από το FBI υπήρχαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Το ερώτημα είναι γιατί; Το ξέχασε;

«Δεν ήταν πολιτικά πρόσωπα»

Στο πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του εμπεριέχονται αποσπάσματα από την κατάθεση της Ελ. Ράικου. Η στιχομυθία της με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα και Δώρα Αυγέρη είναι χαρακτηριστική:

Λάππας: …Οι Αμερικάνοι σας άφησαν υπαινιγμούς ή σας είπαν ευθέως ότι ερευνώνται και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα;

Ράικου: Οχι, δεν μου είπαν. Ο,τι μας είπαν προφορικά μας τα είχαν πει και γραπτά με τα έγγραφα.

Λάππας: …Δεν είπατε αναλυτικά. Εγώ σας ρωτάω: ήταν και πολιτικά, δηλαδή κυβερνητικά πρόσωπα μέσα…

Ράικου: Οχι.

Λάππας: Μάλιστα.

Ράικου: Ονομαστικά εννοείτε. Λάππας: Οχι, δεν λέω ονομαστικά. Εγώ λέω την κατηγορία των υπόπτων… Κρατικοί αξιωματούχοι, κυβερνητικά στελέχη σας είπανε;

Ράικου: Ο,τι είπα ακριβώς στα δύο έγγραφα που έχω πρωτοκολλήσει και είναι μέσα στη δικογραφία. Λάππας: Ποια έγγραφα; Ράικου: Από το υπουργείο Δικαιοσύνης το Αμερικάνικο, τον Ιανουάριο του ’18.

Λάππας: Εγώ σας ρωτάω ευθέως το εξής: οι αμερικανοί σας είπαν ότι ερευνούν και κυβερνητικά στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων;

Ράικου: Οχι.

«Τι εννοείτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι;»

Η συνέχεια της κατάθεσης της Ελ. Ράικου είναι επίσης ενδεικτική, αφού η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς απαντά σε ό,τι αφορά τους «κυβερνητικούς αξιωματούχους»:

Ράικου: …Το ένα (σ.σ.: έγγραφο του FBI), εξ όσων θυμάμαι, αναφερόταν στις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η εταιρεία –ίσως έγραφε και κάποια φάρμακα, δεν το θυμάμαι αυτό– και στο δεύτερο έγγραφο αναφέρονταν κάποια φυσικά πρόσωπα –θυμόμουν τους Φρουζή, Μανιαδάκη, Βουλκίδη, Μαυρίκο, δεν θυμόμουν άλλους, σας τα είπα αυτά– και κάποιες εταιρείες…

Αυγέρη: Πολιτικά πρόσωπα δεν αναφέρονται μέσα σ’ αυτά τα έγγραφα.

Ράικου: Οχι, δεν θυμάμαι εγώ. Αυγέρη: Ούτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τίποτα.

Ράικου: Τι εννοείτε «κυβερνητικοί αξιωματούχοι»; Αν ήταν κάποιος ανώτατος υπάλληλος…

Αυγέρη: Δηλαδή είναι μόνο οι Φρουζής, Μανιαδάκης, Βουλκίδης;

Λάππας: Υπουργοί και υφυπουργοί.

Ράικου: Οχι, όχι. Κανένας… Αυγέρη: Δεν θυμόσαστε ή δεν υπήρχαν;

Ράικου: Οχι, δεν υπήρχε… Αυγέρη: …Λέτε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα.

Ράικου: Τα έχετε. Κύριε πρόεδρε, δεν υπήρχε πολιτικό πρόσωπο.

Λάππας: …Σημασία έχει η απάντηση που δίνετε και είναι καθαρή. Δεν υπήρχαν ούτε κυβερνητικά στελέχη ούτε πολιτικά.

Ράικου: Τώρα αν ήταν κάποιος ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου ή του ΕΟΦ…

Λάππας: Δεν μιλάμε για υπαλλήλους. Η απάντηση αυτή έχει σημασία και αυτή κρατάμε.

«Μετρητά στους αναπληρωτές υπουργούς»

Το γεγονός ότι η Ελ. Ράικου αρνήθηκε πως στα έγγραφα που έλαβε από το FBI υπήρχε αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα προκαλεί εντύπωση. Κι αυτό γιατί στο έγγραφο που απέστειλε το FBI στην Εισαγγελία Διαφθοράς στις 29 Δεκεμβρίου 2016 αναγραφόταν μεταξύ άλλων ότι η Novartis «παρείχε πληρωμές σε μετρητά και διεθνή ταξίδια σε σημαντικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα που κατείχαν ανώτερη θέση στην ελληνική κυβέρνηση…». Αυτές οι πληρωμές «είχαν σκοπό να επηρεάσουν τους σχετικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν δουλειές, συμπεριλαμβανομένων κανονιστικών και τυπικών εγκρίσεων, ευνοϊκών τιμών φαρμάκων, αποφάσεων αγοράς φαρμακευτικών…».

Σε άλλο έγγραφο που έλαβε η Ελ. Ράικου από το FBI στις 18 Ιανουαρίου 2017 αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι ο «κύριος παίκτης» Κωνσταντίνος Φρουζής «έδινε μετρητά στον Μανιαδάκη, ο οποίος στη συνέχεια πλήρωνε μετρητά στους αναπληρωτές υπουργούς…».

«Το απέκρυψε και παραπλάνησε»

Αυτός είναι ο λόγος που οι επίμαχες αναφορές σχολιάστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –οι θέσεις τους συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα– ως «συγκλονιστικές». Πρόκειται για κάτι που η Ελ. Ράικου, σύμφωνα με τη θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι μόνο απέκρυψε, αλλά επιχείρησε και να εμφανίσει το ακριβώς αντίθετο: το ότι δηλαδή ποτέ επί θητείας της οι αμερικανικές αρχές δεν “μίλησαν” με έγγραφό τους για ευθύνες πολιτικών-κυβερνητικών αξιωματούχων, και αυτό το επιχείρησε εν γνώσει της αναλήθειας και με σκοπό να παραπλανήσει το σύνολο των μελών της επιτροπής».

Αυτό, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί «μια ομολογημένη τέλεση του αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης ενώπιον Αρχής (άρθρο 224 ΠΚ) και ουδέν μένει πλην της άμεσης άσκησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα αυτό σε βάρος της, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι ήδη αντίγραφα των πρακτικών με την κατάθεση της κ. Ράικου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσταλούν στον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter