Amorphis και Sólstafir για δύο συναυλίες στην Ελλάδα

Amorphis και Sólstafir για δύο συναυλίες στην Ελλάδα

Μια ελκυστική συνύπαρξη διαφορετικών ήχων στις 3 και 4 Νοεμβρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Δώδεκα χρόνια και τέσσερα σπουδαία άλμπουμ μεσολάβησαν από το 2011 όταν οι Amorphis έπαιξαν για τελευταία φορά στην Ελλάδα. Η αναμονή αυτή θα λάβει τέλος καθώς το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου οι Φινλανδοί επιστρέφουν στη χώρα μας στο πλαίσιο της προώθησης του τελευταίου τους άλμπουμ “Halo”. Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ αφού special guests θα είναι οι Ισλανδοί Sólstafir, ένα από τα κορυφαία σύγχρονα post metal σχήματα, ενώ τις συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα θα ανοίξουν οι Lost Society.

Λίγα συγκροτήματα μπορούν να παινεύονται πως κατόρθωσαν να έχουν την καριέρα των Amorphis με τη συνέπεια και τη συνεχή ανοδική πορεία που έχουν οι Φινλανδοί metallers. Μιλάμε για ένα σχήμα που υπάρχει πλέον για περισσότερα από 30 χρόνια, ξεκίνησε παίζοντας death metal, εδώ και μερικά χρόνια όμως, παίζει πιο προοδευτικό και μελαγχολικό metal, με πολλά folk στοιχεία, χωρίς ποτέ να αποχωρίζεται τις ρίζες του.

Από την αρχή της καριέρας τους, ύφαιναν ιστορίες στηριζόμενες στο φινλανδικό επικό ποίημα “Kalevala”, δημιουργώντας διαχρονικές μελωδίες και τραγούδια, παίρνοντας το ρόλο των αρχαίων βάρδων, τιμώντας την παράδοσή τους, αλλά χωρίς να παραμένουν και προσκολλημένοι στο παρελθόν.
Μπορεί το ντεμπούτο τους “The Karelian Isthmus” (1992), να κινούνταν στον πιο παραδοσιακό death metal ήχο, το “Tales From The Thousand Lakes” όμως του 1994, απέδειξε πως οι Amorphis δεν ήταν ένα συνηθισμένο συγκρότημα, με την εισαγωγή πλήκτρων και καθαρών φωνητικών, αλλά και πιο προοδευτικών στοιχείων. Το άλμπουμ αυτό θεωρείται ένα πραγματικό μνημείο για το είδος του. Τα folk στοιχεία άρχισαν να κάνουν πολύ έντονη την εμφάνισή τους στο μυθικό “Elegy” (1996), που τους καθιέρωσε ως ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα που έκαναν την εμφάνισή τους στα 90s.
Άλμπουμ με άλμπουμ, φρόντιζαν να προσθέτουν πάντα πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές στη μουσική τους, περισσότερες μελωδίες (στο “Tuonela” του 1999), ψυχεδελικά στοιχεία (στο “Ad Universum” του 2001), μέχρι που ύστερα από τον μοναδικό τους άλμπουμ σε πολυεθνική εταιρία, το “Far From The Sun” του 2003 στην EMI, αποχώρησε ο τραγουδιστής τους, Pasi Antero Koskinen. Η αντικατάστασή του, από τον εξαιρετικό Tomi Joutsen, ήταν και η κίνηση που τους έδωσε μία απίστευτη ώθηση, καθώς ο ρασταμάνος -τότε- τραγουδιστής έχει μία μοναδική ικανότητα να αποδίδει εξαιρετικά και τα καθαρά και τα brutal φωνητικά, δημιουργώντας ένα δίπολο στη μουσική τους, που παραμένει ξεχωριστό. Η καριέρα τους, έκτοτε, εκτοξεύτηκε, οι διακρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, το ίδιο και οι headline περιοδείες και οι εμφανίσεις σε πολύ υψηλές θέσεις σε φεστιβάλ. Ιδιαίτερα στη χώρα τους, τη Φινλανδία, σχεδόν κάθε δίσκος τους είναι στην κορυφή των charts, ενώ αρκετοί έχουν γίνει χρυσοί. Υψηλές θέσεις στα charts έχουν λάβει και σε αρκετές άλλες χώρες.
Πραγματικά είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς ποιά άλμπουμ ξεχωρίζουν περισσότερο από αυτή, τη δεύτερη περίοδο των Amorphis, με τον Tomi Joutsen στα φωνητικά. Είναι το “Eclipse” (2006), με το οποίο μας συστήθηκε και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα πως είναι καλύτεροι από ποτέ; Είναι το καταπληκτικό “Silent Waters” (2007), που ακολούθησε μόλις ένα χρόνο μετά και μας είπαν με τον τρόπο τους πως ήρθαν για να μείνουν; Είναι τα “Skyforger” (2009) και “The Beginning Of Times” (2011), το “Under The Red Cloud”, (2015) το οποίο αγγίζει την τελειότητα από την αρχή μέχρι το τέλος ή το πιο πρόσφατό τους, “Queen Of Time” (2018) και “Halo” (2022), με το οποίο έκλεισαν μία τριλογία, αποδεικνύοντας ότι παραμένουν ακλόνητοι στην κορυφή του μελαγχολικού ήχου;
Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ταξίδι τους στο προσκήνιο της καινοτόμου metal μουσικής, είναι αδιανόητο πως καταφέρνουν να βάζουν τον πήχη ολοένα και ψηλότερα με κάθε τους δισκογραφική προσπάθεια.
Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα, 12 ολόκληρα χρόνια έπειτα από την τελευταία τους επίσκεψη στη χώρα μας θα θαυμάσουμε ένα σχήμα που βρίσκεται κυριολεκτικά στην κορυφή, τη στιγμή που αυτό συμβαίνει!
Μαζί τους στον ρόλο του special guest θα είναι ένα από τα κορυφαία σύγχρονα post metal σχήματα, οι Ισλανδοί Sólstafir. Ένα συγκρότημα που ποτέ δεν υπάκουσε σε κανόνες σε ό,τι αφορά στη σύνθεση των τραγουδιών του και μπορεί να γράψει ακόμα και ένα δεκάλεπτο τραγούδι χωρίς την παραδοσιακή εναλλαγή ανάμεσα στα κουπλέ και τα ρεφρέν, πολύ απλά επειδή έτσι του βγαίνει.
Οι Sólstafir εκίνησαν ως ένα black metal συγκρότημα, γρήγορα όμως εξελίχθηκαν σ’ ένα post metal γκρουπ, περνώντας από τα στάδια του shoe gaze, του ατμοσφαιρικού black metal και του post rock, ενσωματώνοντας στη μουσική τους τα αγαπημένα τους είδη καταλήγοντας να συγκαταλέγονται στην κατηγορία των καλλιτεχνών που μπορούν να έχουν τόση ποικιλία στον ήχο τους, σε σημείο που να βρίσκει κανείς στοιχεία από τους Beatles, τους Kraftwerk, τους Darkthrone, τον Ennio Morricone μέχρι και τους Smashing Pumpkins. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει επτά στούντιο άλμπουμ με πιο πρόσφατο το “Endless Twilight Of Codependent Love” του 2020.
Παρότι οι στίχοι τους, είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους στα Ισλανδικά, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπει τους ακροατές από το να απολαύσουν τη συναισθηματική δύναμη της μουσικής τους. Λέγεται ότι πολλοί οπαδοί μπορούν να αισθανθούν τον πόνο, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν ούτε λέξη.
Η τελευταία εμφάνισή τους στη χώρα μας, στην Αθήνα το 2018 στο Fuzz Live Music Club, άφησε τον κόσμο με ανοιχτό στόμα. Είναι βέβαιο πως και τώρα θα συμβεί το ίδιο, με το “ατμοσφαιρικό, ισλανδικό rock n’ roll” τους, όπως οι ίδιοι αποκαλούν τη μουσική τους.
Τις συναυλίες, ανοίγουν οι Φιλανδοί Lost Society, που έχουν ήδη πέντε άλμπουμ στο ενεργητικό τους. Ξεκίνησαν το 2010 ως ένα καθαρόαιμο thrash metal σχήμα με στίχους για party και κατανάλωση μπύρας, από το τρίτο τους άλμπουμ όμως και μετά άρχισαν να ενσωματώνουν νέα στοιχεία, με αποτέλεσμα το περσινό “If The Sky Came Down”,να είναι ένα δυνατό, μελωδικό και μοντέρνο groove metal άλμπουμ, με αρκετά metalcore και nu metal στοιχεία, αλλά και κάποια thrash metal ψήγματα από το παρελθόν τους, δίνοντας τους μία άλλη υπόσταση, θυμίζοντας Slipknot, Linkin Park, κ.λπ. Είναι σαφές πλέον, ότι αν και έχουν απομακρυνθεί από τις ρίζες τους, η δημοτικότητα τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην χώρα τους και όχι μόνο.
Οι ποικιλόμορφες σε ήχο αυτές συναυλίες προβλέπονται αρκετά χορταστικές και επιτέλους θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε τους AMORPHIS στην χώρα μας μετά από πάρα πολλά χρόνια, ενώ υπάρχει και μία ολόκληρη γενιά, που δεν τους έχει δει ποτέ.
Πληροφορίες και τιμές εισιτηρίων
Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων και για τις δύο συναυλίες θα ξεκινήσει την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις 11:00 μέσω του www.123tickets.gr. Σύντομα θα ξεκινήσει και η προπώληση εισιτηρίων μέσω των παρακάτω φυσικών σημείων πώλησης:
Θεσσαλονίκη: The Nephilim Metal Music Store (Πατριάρχου Ιωακείμ 17)
Alone Music Store (Γ. Θεοχάρη 2)
Café Bar Διώροφον (Κερασούντος 81, Καλαμαριά)
Αθήνα: Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22), No Remorse Records (Ακαδημίας 81), Reload Store (Ακαδημίας 81), Bowel Of Noise (Θεμιστοκλέους 25), Le Disque Noir (Θεμιστοκλέους 29), Cinema Libre Filmstore (Θεμιστοκλέους 34), Monsterville (Αγίας Ειρήνης 13, Μοναστηράκι)
Ώρα έναρξης: 19:45 – Τιμή εισιτηρίου: 35 ευρώ (περιορισμένη προπώληση) – 38 ευρώ (λοιπή προπώληση) – 40 ευρώ (ταμείο)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter