Αμυντική συμφωνία με την Παπούα Νέα Γουινέα υπέγραψαν οι ΗΠΑ

Αμυντική συμφωνία με την Παπούα Νέα Γουινέα υπέγραψαν οι ΗΠΑ

«Σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας» με την Παπούα Νέα Γουινέα υπέγραψε τη Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπεται να δώσει πρόσβαση στις ΗΠΑ στα εγχώρια ύδατα της Παπούας Νέας Γουινέας, κοντά στις θαλάσσιες οδούς προς την Αυστραλία και την Ιαπωνία, με αντάλλαγμα πρόσβαση στους αμερικανικούς δορυφόρους παρακολούθησης.

Ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Παπούα Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαράπε, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα εμβαθύνουν την συνεργασία τους και τις διμερείς σχέσεις υποσχόμενος νέες επενδύσεις από αμερικανικές εταιρίες  αξίας αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εμφάνιση του Μπλίνκεν στη χώρα και η υπογραφή συμφωνίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών που αντιτάχθηκαν στην υπογραφή του «αμυντικού» συμφώνου αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να Τζέιμς Μαράπε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Η συμφωνία επικαιροποιεί την υπάρχουσα στρατιωτική συνεργασία με την Παπούα Νέα Γουινέα. Δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του διαβεβαίωσε  ότι το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας σχεδιάστηκε μεταξύ «ίσων και κυρίαρχων εταίρων». Ισχυρίστηκε ακόμη πως θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών. Πρόσθεσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα δώσουν 45 εκατομμύρια δολάρια σε έργα στην Παπούα Νέα Γουινέα που θα ενισχύσουν και την οικονομική συνεργασία, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή, προστατευτικός εξοπλισμός στο στρατό της νησιωτικής χώρας, η αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, το HIV/AIDS, κλπ.

Πηγή: CNN, ABC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter