Αν δεν είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μομφή…

Αν δεν είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μομφή…

Αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση, η τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή θα καταγραφόταν ως νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σημεία.

Η μομφή καταψηφίστηκε – αναμενόμενο – από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά επιδοκιμάστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση την υπερψήφισαν, με μόνο το ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, να διαφοροποιείται μέσω της τακτικής της αποχώρησης από τη Βουλή και της επίκλησης λόγων αντισυνταγματικότητας. Ως δημιουργός του Νόμου Κατσέλη, που διασφάλιζε την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρείχε δικαστική προστασία στον «κόκκινο» δανειολήπτη και επέβαλε δεσμευτικότητα στις τράπεζες, το ΚΙΝΑΛ όφειλε στην ιστορία του να καταψηφίσει τον Σταϊκούρα. Και με τον Πτωχευτικό της ΝΔ να είναι τέτοιο έκτρωμα, το ΚΚΕ δεν μπορούσε να ξεφύγει ψηφίζοντας «παρών», γιατί θα είχε να δώσει λόγο στους ψηφοφόρους του.

Επειδή όμως αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – «κόκκινο πανί» για τους επικεφαλής των media και τους καναλάρχες – και κυβέρνηση η ΝΔ – πολύ αγαπητή, αφού τους μοιράζει χρήμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους τα «έπαιρνε» – η τριήμερη συζήτηση της μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών για τον Πτωχευτικό Κώδικα απλά δεν υπήρξε σαν θέμα, σαν είδηση. Τις τρεις μέρες της συζήτησης, μπήκα σε διάφορες φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, είδα και κάποια δελτία ειδήσεων και διαπίστωσα ότι η χρήση του κορυφαίου κοινοβουλευτικού όπλου από την αξιωματική αντιπολίτευση είτε απουσίαζε είτε εμφανιζόταν ως τελευταίο θέμα μετά από 38 λεπτά δελτίου και πριν τα αθλητικά. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα πολιτικά μας χρονικά.

Η εικόνα άλλαξε όμως ξαφνικά την Κυριακή, όταν εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, με ένα ΦΕΚ στα χέρια, για να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ιστοσελίδες και κανάλια ανακάλυψαν επί τόπου τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και λίγο μετά άρχισαν να «πέφτουν» τα πρώτα άρθρα. «Μπούμερανγκ» στο ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση μομφής, «την κάνει για εσωκομματικούς λόγους», «ο Τσίπρας κατάργησε την προστασία πρώτης κατοικίας». Όσο για το έγγραφο της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Απριλίου 2019 που κατέθεσε στη Βουλή ο Τσακαλώτος και το οποίο ανέφερε ότι μετά την εκπνοή της παράτασης προστασίας για την πρώτη κατοικία με το ν. 4605/2019 στο τέλος του 2019, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύονταν να επεξεργαστεί ένα ολιστικό νόμο για την πτώχευση και την αφερεγγυότητα, που θα κάλυπτε και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αυτό το είδαμε πουθενά; Φυσικά, όχι.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η μομφή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το στόχο της που αφορούσε την αποκάλυψη του πτωχευτικού ως «καρμανιόλα» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους, μάλλον απέτυχε. Κι ας τα είπαν αναλυτικά τόσοι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κι ας τα είπαν ξεκάθαρα οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών, των καταναλωτών και των μικρομεσαίων. Πώς να τον πετύχει με τόση μιντιακή χειραγώγηση;

Πιστεύουμε όμως ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγίνει κυβέρνηση, θα δρομολογήσει άμεσα την αλλαγή του αλλαγή του Πτωχευτικού, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρός του στη Βουλή. Όχι σαν τη ΝΔ που τον Ιούνιο του 2018, κατέθεσε μομφή κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Σεπτέμβριο 2020, στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ, την χαρακτήριζε ως «ιστορική συμφωνία».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter