Αν μέσα πάμε άσχημα, έξω πάμε χειρότερα

Αν μέσα πάμε άσχημα, έξω πάμε χειρότερα

Παρά την αδιαµφισβήτητη συµβολική και επικοινωνιακή αξία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και της οµιλίας του στο Κογκρέσο, η ουσία είναι ότι δεν υπήρξε κανένα απτό αποτέλεσµα αυτής της επίσκεψης.

Γιατί όχι µόνο δεν υπήρξε καµιά δέσµευση από τις ΗΠΑ στα µείζονος σηµασίας θέµατα που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ελληνοαµερικανική συµφωνία έθεσε ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της επίσκεψης, όπως πρώτον, η µη πώληση στην Τουρκία των F-16, δεύτερον, η ρητή καταδίκη των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων και τρίτον, ο σεβασµός από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Ελλάδας και της Κύπρου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενσωµάτωση της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική, αλλά αντίθετα η Τουρκία µπήκε στο παιχνίδι των αγωγών και την ίδια στιγµή όλοι γίναµε µάρτυρες της αναβάθµισης της απειλής από την πλευρά της, η οποία πλέον από πρόκληση έγινε επιθετικότητα, όπως είδαµε στις τελευταίες πολλές παραβιάσεις κι όχι µόνο σε αυτήν της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στις βόλτες που ετοιµάζεται να κόψει το «Γιουνούς» στο Αιγαίο. Για τα ζητήµατα αυτά όχι µόνο δεν υπήρξαν δεσµεύσεις αλλά ούτε καν σχολιασµός.

Το µόνο απτό αποτέλεσµα της επίσκεψης που είναι η ανακοίνωση της αγοράς από τη χώρα µας των F-35 επιβεβαιώνει ότι είναι ήδη ειληµµένη η απόφαση για την πώληση από τις ΗΠΑ των F-16 στους Τούρκους (αγορά 40 νέων και εκσυγχρονισµός 80 F-16).

Αρα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τα πάντα προτού πάει στην Ουάσινγκτον, χωρίς κανένα απτό αντάλλαγµα ή δέσµευση από την αµερικανική πλευρά.

Αντιθέτως µία µέρα αφότου έφυγε ο κ. Μητσοτάκης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Ουάσινγκτον, όπου συνάντησε τον Αµερικανό οµόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε, χωρίς µάλιστα να διαψευστεί από τους Αµερικανούς, πρώτον, ότι οι συνοµιλίες των στρατιωτικών για τα F-16 πηγαίνουν πολύ θετικά και ότι ο ίδιος είναι πολύ αισιόδοξος και δεύτερον, ότι έλαβε δέσµευση από τον Αµερικανό ΥΠΕΞ ότι θα υπάρξει µεγαλύτερη ισορροπία αναφορικά µε τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Το µόνο νέο από την Αµερική είναι η είδηση της αποστολής νέου βαρέως οπλισµού από τη χώρα µας στην Ουκρανία, µετά τα καλάσνικoφ, και ποιος ξέρει τι άλλο και η ειδική και µεµονωµένη αναφορά της κ. Ζαχάροβα –και µάλιστα για τρίτη φορά– στην Ελλάδα από τα τριάντα µέλη της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας.

Αυτό σηµαίνει ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπηρέτησε µε συνέπεια έχει εκπέσει επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε πολιτική «καρπαζοεισπράκτορα» που δέχεται να πληρώνει ο ελληνικός λαός για όπλα και κανόνια για να του παρέχεται «προφορική προστασία» µε υποσχέσεις και αοριστολογίες.

Με λίγα λόγια, αν σωρεύονται τόσο πολλές απειλές στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία είναι γιατί, ενώ ικανοποιούµε όλες τις επιθυµίες των Αµερικανών, η ελληνική πλευρά δεν διασφαλίζει απολύτως τίποτε.

Ο γενάρχης της παράταξης της Ν∆ συνήθιζε να επαναλαµβάνει συχνά ότι «έξω πάµε καλά» προκειµένου να συγκαλυφθούν τα σοβαρά οικονοµικά και κοινωνικά προβλήµατα των Ελλήνων.

Υπό την παρούσα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αν µέσα πάµε πολύ άσχηµα, έξω, δυστυχώς, πάµε χειρότερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter