Ανά 30 έτη, κάθε κάτοικος της Αν. Αττικής θα βιώσει ένα ακραίο φαινόμενο

Ανά 30 έτη, κάθε κάτοικος της Αν. Αττικής θα βιώσει ένα ακραίο φαινόμενο

«Δεν είναι μόνο η χώρα μας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό συμβαίνει παντού. Η εικόνα της Ελλάδας ως μίας ανοργάνωτης χώρας που ένα ακραίο φαινόμενο έχει εκ προοιμίου ανυπολόγιστες συνέπειες και θύματα την αδικεί ως χώρα», τονίζει ο Μιχάλης Βραχνάκης αντιπρύτανης ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,εκτιμά ότι «σε ένα κύκλο 30 ετών ο κάθε κάτοικος της ανατολικής Αττικής καθώς και η περιουσία του θα έρθουν τουλάχιστον μία φορά αντιμέτωποι με ένα ακραίο φαινόμενο, όπως μία επικίνδυνη πυρκαγιά. Εδώ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πια ο κανόνας στα φυσικά πλαίσια που ζούμε». 

Με αφορμή την περίπτωση της Ιαπωνίας, πρόσθεσε τα εξής: «Πρόσφατα σε μία οργανωμένη χώρα όπως η Ιαπωνία είχαμε πάνω από 80 νεκρούς λόγω θερμοπληξιών, ως απόρροια του παρατεταμένου καύσωνα. Όταν ένα καιρικό φαινόμενο είναι ακραίο τότε απαιτούνται εκπληκτικά ανακλαστικά και συντονισμός στην αντιμετώπισή του. Όταν όμως είναι και πολυπαραγοντικό, τότε απαιτείται η ανάπτυξη κουλτούρας αντιμετώπισης από την πολιτεία». 

Αναφερόμενος στις υπάρχουσες υποδομές εντός των αστικών τοπίων, επισημαίνει: 

«Οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στα αστικά τοπία δεν είναι απολύτως συμβατές με τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς φτιάχτηκαν για να αντιμετωπίζουν ήπιες κλιματικές συνθήκες. Χρειάζεται νέα σκέψη στον σχεδιασμό και εφαρμογή που θα λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή, που πια χτυπάει την πόρτα μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter