Αναβάλλονται (για ένα εξάμηνο;) οι κακές λύσεις στο θέμα της Πειραιώς

Αναβάλλονται (για ένα εξάμηνο;) οι κακές λύσεις στο θέμα της Πειραιώς

Η χτεσινή πολύ κακή μέρα για τη μετοχή της Πειραιώς, που πήρε την κατρακύλα φτάνοντας το limit down του 30% και παρέσυρε μαζί της τον τραπεζικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε νέα χαμηλά, έκλεισε χτες βράδυ με τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς.

Η συνεδρίαση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει το 16% της τράπεζας, είχε ως αντικείμενο την εξέταση της πρότασης των τριών βασικών μετόχων της Πειραιώς, Τζον Πόλσον, Αρ. Μυστακίδη και του αμερικάνικου fund Belleville, να χρηματοδοτήσουν αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, αμέσως μετά τη διαφαινόμενη ως μονόδρομο μετατροπή των ομολογιών που κατέχει το Δημόσιο δια του ΤΧΣ σε μετοχές της Τράπεζας. Δεν κατέληξε ωστόσο σε αποφάσεις, γεγονός αναμενόμενο, αφού λόγω της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος, οι αποφάσεις παραπέμπονται εύλογα στην ίδια την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: «Κουρεύει» πλούσιους, κυνηγά μικροοφειλέτες

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΤΧΣ, ΤΧΣ και Πειραιώς έβγαλαν ωστόσο σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώσεις, με σκοπό τον τερματισμό του κύκλου της αναταραχής στο Χρηματιστήριο και των πιέσεων στην μετοχή της Πειραιώς. «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επικεντρωμένο στο θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε στην ανακοίνωση του το ΤΧΣ και επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση της Πειραιώς. «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας».

Η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς, από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Οι ανακοινώσεις αυτές, όσο απαραίτητες κι αν ήταν για να στηριχτεί η μετοχή της Πειραιώς και των άλλων ελληνικών τραπεζών, δεν σημαίνουν ότι το θέμα δεν υπάρχει. Όπως η διοίκησή της διαβεβαιώνει, η Πειραιώς δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα. Άλλωστε δεν χρειάζεται τώρα αύξηση κεφαλαίου – οι βασικοί μέτοχοι της πρότειναν. Θα τη χρειαστεί όμως μετά από έξι μήνες, ένα χρόνο, όσο θα προχωρούν οι τιτλοποιήσεις του σχεδίου Ηρακλής για την εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών από τα προβληματικά δάνεια και θα αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.

Κάπου τότε, η πρόταση των βασικών μετοχών της Πειραιώς Πόλσον, Μυστακίδη και Bienville Capital, για αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ θα επανέλθει με ετεροβαρείς όρους, υπέρ των ιδίων και σε βάρος του Δημοσίου και των μικρομετόχων. Κι επειδή η νομοθεσία και οι κανόνες περί τραπεζών στην Ευρωζώνη είναι 100% προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και σε βάρος του Δημοσίου, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τη δεχτεί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter