Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι «αναβάλλει» το σχέδιο προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι «αναβάλλει» το σχέδιο προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα αναβάλλει (αλλά δεν θα αφήσει οριστικά) τα σχέδια για προσάρτηση ενός μέρους της Δυτικής Όχθης, όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι.

«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά τη σύναψη συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Κίνηση που βάζει προσωρινό «φρένο» στις σκέψεις Νετανιάχου για επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, δίχως ωστόσο να «βγάζει» την εν λόγω ιδέα από το μυαλό του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την «αναβολή» των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης, είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει «αποποιηθεί» αυτήν την πιθανότητα.

«Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση», επέμεινε.

Αντιδράσεις από Παλαιστίνη

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε απόψε τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει και καταγγέλλει την τριμερή, αιφνίδια ανακοίνωση από τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Αμπάς.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση έξω από το γραφείο του Αμπάς στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Ρουντέινα πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του Αλ Άκσα και του παλαιστινιακού σκοπού».

Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσης να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter