Αναβολή της συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου λόγω Πουιτζντεμόντ

Αναβολή της συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου λόγω Πουιτζντεμόντ

Αναβάλλεται η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τον διορισμό του Κάρλες Πουιτζντεμόντ ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αυτοεξόριστος αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας διατηρεί “κάθε δικαίωμα” στον διορισμό του και είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση αυτή.

“Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας (…) αναβάλλεται, αλλά υπό καμία συνθήκη δεν ματαιώνεται (…) δεν θα παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος”, σημείωσε ο Τόρεντ, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα κάποια άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της.

Λίγο πριν ανακοινώσει την αναβολή της συνεδρίασης, ο Τόρεντ κατηγόρησε εξάλλου το Συνταγματικό Δικαστήριο –το οποίο είχε απαγορεύσει τον διορισμό του Πουιτζντεμόντ χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει δικαστική άδεια για να παραστεί αυτοπροσώπως στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση– ότι “παραβιάζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων Καταλανών”.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προειδοποιούσε σε ανακοίνωσή του για τους κινδύνους που διατρέχει ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου αν προχωρήσει στον διορισμό του Πουιτζντεμόντ παρά την απαγόρευσή του από την δικαιοσύνη.

“Το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως συμβαίνει παντού, θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου”, σημείωνε ο Ραχόι.

“Αν δεν σεβαστεί μια απόφαση των δικαστηρίων, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μπορεί αναμφίβολα να θεωρηθεί υπεύθυνος γι’ αυτό”, υπογράμμιζε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Μέχρι εκείνη την ώρα ο Τόρεντ δεν είχε ανακοινώσει κάτι σχετικά με την προβλεπόμενη για σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τον διορισμό του Πουιτζντεμόντ παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η δικαστική αυτή αρχή είχε εκδώσει απόφαση το Σάββατο στην οποία υπογράμμιζε ότι είναι αδύνατο να γίνει ο διορισμός αυτός χωρίς να έχει δοθεί προηγουμένως δικαστική έγκριση για την παρουσία του στην συνεδρίαση. Επίσης απέκλειε την εγκυρότητα ενός εξ αποστάσεως διορισμού του αυτοεξόριστου αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στις Βρυξέλλες και διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στην Ισπανία.

Μετά την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο Πουιτζντεμόντ είχε ζητήσει το Σάββατο τη βοήθεια του προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να παραστεί αυτοπροσώπως στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τον διορισμό του ως επικεφαλής της νέας περιφερειακής κυβέρνησης.

Σε μήνυμά του προς τον Τόρεντ, ο Πουιτζντεμόντ σημείωνε ότι “έχει το δικαίωμα να παραστεί στη συζήτηση και την ψηφοφορία της ολομέλειας” και υπογράμμιζε ότι διαθέτει ασυλία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλληφθεί εκτός και αν διαπράξει ένα “ξεκάθαρο έγκλημα”. Επίσης επέμενε ότι οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση της Ισπανίας “παρεμποδίζουν την εφαρμογή της θητείας του ως βουλευτή και ως υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Τζενεραλιτάτ” και ότι, κυρίως, εμποδίζουν την παρουσία του στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

“Ζητώ την προστασία σας και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε τα δικαιώματα του κοινοβουλίου και όλων των μελών του”, κατέληγε στο μήνυμά του προς τον Τόρεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter