Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Αναβρασμός στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων - Ποιοι ζητούν παραιτήσεις μελών του ΔΣ

Με μια σκληρή επιστολή τους μια Εφέτης και ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητούν την παραίτηση εννέα μελών του Δικοικητικού Συμβουλίου γιατί, όπως υποστηρίζουν, διασύρουν την Ελλάδα αλλά και την Δικαιοσύνη διεθνώς, με φόντο την έντονη αναστάτωση που επικρατεί στους κόλπους της ΕΔΕ με αφορμή τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento.

Οι αντιδράσεις μάλιστα έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό που γίνονται έντονες συζητήσεις ακόμη και μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για την εμπλοκή του Χαράλαμπου Αθανασίου σε υποθέσεις αποφυλάκισης εμπόρων ναρκωτικών αλλά και τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες αρχές μετά την κατάθεση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου που εμπλέκει έμπιστους του Χαράλαμπου Αθανασίου δηλαδή: τον τότε διευθυντή του γραφείου του, Θεοχάρη Μπίρμπο και του σύμβουλό του Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, σημερινό αντιπροέδο, η ΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση επιχειρώντας να καλύψει τις υποθέσεις και εξαπολύοντας "μύδρους" κατά οποιουδήποτε είχε ασκήσει  ή ενδέχεται να ασκήσει κριτική στις αποφάσεις της.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι για τις νέες αποκαλύψεις του Documento για την "Ηλεκτρονική Αθηνών", εταιρεία της συζύγου του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, η πτώχευσή της επετεύχθη σε μόλις πέντε μέρες (ενώ για τις άλλες περιπτώσεις χρειάζονται μήνες ή και χρόνια), η Ένωση Δικαστών τηρεί σιγή ιχθύος.

Την προηγούμενη εβδομάδα μέλη της ΕΔΕ είχαν προχωρήσει επίσης σε καταγγελίες λέγοντας χαρακτηριστικά: Οι δικαστές της μειοψηφίας καταγγέλλουν επίσης το προεδρείο της Ένωσης για ανεπάρκεια, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «έχει εκπέσει του σεβασμού όλων»

Η σημερινή επιστολή των δύο δικαστών είναι το κερασάκι στην τούρτα σε αυτό το πλαίσιο του αναβρασμού που επικρατεί στους κόλπους της ΕΔΕ.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου:

"Με την από 22-7-2017 ανακοίνωσή μας εκφράσαμε τον προβληματισμό και την ανησυχία μας για τα όσα διαδραματίζονται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη και καταγγείλαμε το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για οικειοποίηση της σφραγίδας της Ένωσης, δεδομένου ότι οι ανακοινώσεις που αυτό εκδίδει δεν αποτελούν αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και το κυριότερο βρίσκονται σε δυσαρμονία με τη βούληση του Δικαστικού Σώματος. Την επομένη, 23-7-2017, ακολούθησε άλλη μία προσωπική ανακοίνωση – δελτίο τύπου των εννέα μελών του Προεδρείου, ανυπόγραφη, με περιεχόμενο και ύφος που δεν συνάδει σε Δικαστικούς Λειτουργούς.

Η ανωτέρω ανακοίνωση, πλην της κομματικής εκμετάλλευσης που έτυχε στη χώρα μας, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς άρθρου για την Ελληνική Δικαιοσύνη στο από 26-7-2017 φύλλο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Τουρκίας HURRIYET,στην ηλεκτρονική έκδοση αυτού, υπό τον τίτλο «Greek judges accuse Tsipras government of ‘dirty’ attacks» (βλ. http://www.hurriyetdailynews.com/greek-judges-accuse-tsipras-government-of-dirty-attacks-.aspx?pageID=238&nID=115936&NewsCatID=351) και ήδη έχει αναπαραχθεί από άλλα διεθνή μέσα (France 24, Voice of Vienna, Turkish – media κλπ.).

Στο εν λόγω άρθρο, στο οποίο εμπεριέχονται ακριβή αποσπάσματα της προαναφερόμενης ανακοίνωσης, μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα, (The government “is systematically attempting to subjugate and control justice” - “Ministers and lawmakers launch baseless accusations daily... they seek to erode the prestige of the Greek justice system... following the example of Turkey and Poland - The Greek public can understand the danger posed by a voracious executive, seeking to operate unchecked) για συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία και για υιοθέτηση του συστήματος της Τουρκίας, εμφανίζεται η Ελλάδα ως χώρα με έλλειμμα Δημοκρατίας, στην οποία πλήττεται ο ένας πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτός της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερη αναφορά δε γίνεται στο ότι η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας, όπου, όπως όλοι γνωρίζουμε τουλάχιστον 4.000 Δικαστές απολύθηκαν, άλλοι βρίσκονται, άνευ δίκης, στη φυλακή και άλλοι για να διασωθούν κατέφυγαν σε τρίτες χώρες.

Το εν λόγω δημοσίευμα, βασισμένο στην παραπάνω ανακοίνωση των εννέα μελών του Προεδρείου της Ένωσης διασύρει διεθνώς τη χώρα μας, κοιτίδα της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Πολιτισμού αλλά και την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία διαθέτει Κύρος, είναι Ανεξάρτητη και δεν είναι πρόσφορη προς χειραγώγηση από οιονδήποτε.

Με τις ενέργειες και τις δηλώσεις του το Προεδρείο απαξιώνει το Δικαστικό Σώμα και προσβάλλει τους Έλληνες Δικαστές.

Το Προεδρείο της Ένωσης, το οποίο σε προγενέστερη ανακοίνωσή του δεν δίστασε… ν’ αλλάξει και το πολίτευμα της χώρας … καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παρέμβαση ως εγγυητή του πολιτεύματος και όχι ως ρυθμιστή, κατά το άρθρο 30 του Συντάγματος, βαδίζει πλέον όχι σε ολισθηρούς αλλά σε επικίνδυνους δρόμους.

Μοναδική λύση αποτελεί η παραίτηση των μελών του, ώστε ν’ αποκτήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων το χαμένο Κύρος της και μία Διοίκηση αρμόζουσα στον Επιστημονικό της χαρακτήρα, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές τακτικές και με πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης.

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος Δ.Σ. Ε.Δ.Ε.

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος Δ.Σ. Ε.Δ.Ε, "

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.