Αναδίπλωση Τραμπ για τη Συρία

Αναδίπλωση Τραμπ για τη Συρία

Τη Δευτέρα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμιζε ότι εξελέγη «για να βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτούς τους γελοίους δίχως τέλος πολέμους» και ότι «η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και οι Κούρδοι πρέπει να ξεδιαλύνουν μόνοι τους την κατάσταση».

Μια μέρα πριν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της οποίας ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι η Τουρκία «θα προχωρήσει με την επιχείρηση στη βόρεια Συρία την οποία σχεδίαζε από καιρό» και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν θα βρίσκονταν στην εγγύτερη περιοχή».

Αυτά μάθαμε τη Δευτέρα το πρωί. Μετά η εικόνα άλλαξε ολοσχερώς. Ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες συνέβαλλαν καθοριστικά στην ήττα του ισλαμικού χαλιφάτου στη Συρία και μέχρι πρότινος αποτελούσαν τον βασικότερο εταίρο της Ουάσιγκτον στο διεθνοποιημένο πόλεμο της Συρίας. Η κίνηση του Τραμπ ερμηνεύτηκε όπως ήταν φυσικό ως «μαχαίρωμα στην πλάτη».

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ ρίχνει τους Κούρδους της Συρίας στην αγκαλιά του Μπασάρ αλ Ασαντ

Έντονα αντέδρασε επίσης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι πληροφορίες θέλουν αναβρασμός να επικράτησε στο Πεντάγωνο και το κυβερνητικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου, με τις σπασμωδικές κινήσεις του οποίου πολλοί δεν συμφωνούν.

Κάπως έτσι ακολούθησε νέα ανάρτηση στο – αγαπημένο του Τραμπ- twitter στην οποία έκανε μια ωραιότατη αναδίπλωση των λεγομένων του:

«Όπως έχω δηλώσει σθεναρά στο παρελθόν, και θέλω να επαναλάβω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι ξεπερνά τα όρια, θα καταστρέψω πλήρως και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει στο παρελθόν!) Πρέπει μαζί με την Ευρώπη και άλλους να παρακολουθούν τους μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσε κανείς να περιμένει, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης του 100% του χαλιφάτου. Ήρθε η ώρα άλλοι στην περιοχή, κάποιοι με μεγάλο πλούτο, να προστατέψουν τα εδάφη τους. ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ!»

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ στα όρια του… διπολισμού: Απειλεί να καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας αν κινηθεί «εκτός ορίων»

Για ξεκάθαρο παράδειγμα «του πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η αμερικανική εξωτερική πολιτική» κάνει λόγο ο στρατιωτικός και διπλωματικός αναλυτής του βρετανικού BBC, Τζόναθαν Μάρκους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter