Αναδρομικά με δανεικά

Αναδρομικά με δανεικά

Ποιοι από τους λίγους συνταξιούχους τα δικαιούνται

Στο δίλημμα να φανεί για άλλη μια φορά ανακόλουθος ως προς το τι έλεγε προτού αναλάβει την κυβέρνηση ή να ζημιώσει την ελληνική οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το δεύτερο. Ετσι τα πετσοκομμένα αναδρομικά των συνταξιούχων (μέχρι και ο Συνήγορος του Πολίτη καταφέρθηκε εναντίον της κυβερνητικής απόφασης να επιστρέψει μόνο τις περικοπές επί των κύριων συντάξεων, εξαιρώντας τις περικοπές επί των επικουρικών και τα δώρα) δεν θα δοθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε παρακαταθήκη στην ελληνική οικονομία η κυβέρνηση Τσίπρα (και αμφισβητούσε σφόδρα ο Κυρ. Μητσοτάκης), αλλά από τον δανεισμό που έχει επιδιώξει η κυβέρνηση και έχει αντλήσει χρήματα μέσα στο καλοκαίρι.

Το χρέος εκτοξεύεται

Πρόκειται σαφώς για εγκληματική επιλογή σε βάρος των δημόσιων οικονομικών, καθώς ήδη το δημόσιο χρέος τρέχει σε ποσοστά άνω του 200% σε σχέση με το ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν περάσει περισσότερες από δέκα μέρες από τότε που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι από το «μαξιλάρι» ρευστότητας (αποθεματικό ασφαλείας) θα πληρωθούν και τα (κουρεμένα) αναδρομικά των συνταξιούχων, που έχουν υπολογιστεί σε 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς επρόκειτο για εν τοις πράγμασι αναγνώριση του αποθεματικού ασφαλείας που είχε αφήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αρωμα εκλογών;

Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, η κυβέρνηση (με στόχο να έχει ευχαριστημένους τους συνταξιούχους, έστω και αν τους έχει «κλέψει» μεγάλο ποσό από τα αναδρομικά, αφού το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πιθανό) σχεδιάζει να εξοφλήσει εντός του 2020 το σύνολο των αναδρομικών που οφείλει να επιστρέψει. Πρόκειται για τέσσερις κατηγορίες αναδρομικών. Αναλυτικότερα οφείλονται:

• Τα «κουρεμένα» αναδρομικά σε βαθμό που η φράση «πολιτικός απατεώνας» που χρησιμοποίησε προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας για να χαρακτηρίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να ωχριά μπροστά στην «κυβερνητική απάτη» σε βάρος των συνταξιούχων. Πρόκειται για την επιστροφή των παρανόμως περικοπέντων αναδρομικών (11μήνου) που αναγνώρισε το ΣτΕ και η κυβέρνηση αυθαιρέτως πετσόκοψε από 3,9 δισ. ευρώ που όφειλε σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους σε 1,4 δισ. ευρώ σε 900.000 συνταξιούχους. Οι επιστροφές θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

• Αναδρομικά σε κύριες συντάξεις που προκύπτουν από το γεγονός ότι ο νόμος Βρούτση αύξησε τα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις (από 46,8% σε 53%). Αυτές οι μηνιαίες αυξήσεις θα ανέρχονται σε έως 250 ευρώ και μετριούνται από τον προηγούμενο Οκτώβριο.

• Προσωρινή σύνταξη. Με τον ίδιο νόμο αυξήθηκαν τα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης που καταβάλλεται μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συντάξιμες αποδοχές. Αυτό το μέτρο φέρνει αναδρομικές μηνιαίες αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 280 ευρώ.

• Εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), όσοι συνταξιούχοι εργάζονταν πλήρωναν «πέναλτι» (περικοπή) 60% επί του συντάξιμου μισθού τους. Ο νόμος Βρούτση που τέθηκε σε ισχύ την 28η Φεβρουάριου 2020 μείωσε το ποσοστό της περικοπής σε 30% επί του συντάξιμου μισθού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter