Αναδρομικά με παραίτηση από τις δικαστικές διεκδικήσεις και κούρεμα των ποσών που θα επιστραφούν

Αναδρομικά με παραίτηση από τις δικαστικές διεκδικήσεις και κούρεμα των ποσών που θα επιστραφούν

Αλλά δηλώνουν και άλλα αποφασίζει να κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που από τη μία δηλώνει παντοιοτρόπως και προφανώς για το θεαθήναι ότι θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και από την άλλη συζητά για κούρεμα των ποσών που πρέπει να καταβληθούν με βάση της δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας…

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, μιλώντας (που άλλούς;) στο ΣΚΑΙ η κυβέρνηση συζητά κούρεμα των αναδρομικών, αλλά δεν ξέρει πότε και πως θα το δώσει…

Έτσι δεν φτάνει που το ΣτΕ μοίρασε «ψίχουλα» για τις παράνομες περικοπές που έγιναν το 2012 από τον νυν υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον πάλαι ποτέ «προστάτη» των ασφαλισμένων Γ. Κουτρουμάνη (από τα 80 δις των παράνομων περικοπών επιστρέφονται μόλις 3,9 και αυτά θα υπερφορολογηθούν), έρχεται η Κυβέρνηση να περικόψει και αυτά τα ελάχιστα από τα πολλά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Γιατί θέλουν να απαλλαγούν από τις δικαστικές διεκδικήσεις

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν μένει εκεί προκειμένου να περικόψει όσο μπορεί το ποσό της επιστροφής (κατά τα λοιπά σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις). Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης θα περιλαμβάνει τον όρο ότι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν τα χρήματα και έχουν προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να παραιτηθούν των δικαστικών τους αξιώσεων ώστε να πάρουν τα πετσοκομμένα και υπερφορολογημένα χρήματα που η Κυβέρνηση που σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις αλλά δεν τις τηρεί, θα τους επιστρέψει… Ο λόγος αυτής της κυβερνητικές πρόθεσης είναι βέβαια το γεγονός ότι αν ευοδωθούν οι αποφάσεις όπως ορίζει το ΣτΕ (δηλαδή 11μηνο) θα πρέπει τα χρήματα που θα επιδικαστούν να πληρωθούν με τόκο (ο τόκος για το δημόσιο ανέρχεται σε 6%).

Τι θα γίνει με τις υφιστάμενες δικαστικές διεκδικήσεις

Ο άγνωστος Χ στην υπόθεση των παρανόμων μειώσεων του 2012 (Κουτρουμάνης και Βρούτσης) λοιπόν είναι οι δικαστικές διεκδικήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τις 400.000 οι αγωγές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή προς εκδίκαση. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι αγωγές εις βάρος του ελληνικού δημοσίου από τα πεπραγμένα των Κυβερνήσεων Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα δικαιώσουν τους προσφεύγοντες τουλάχιστον για το 11μηνο. Αυτό όμως σημαίνει και καταβολή τόκων για περίπου 5 χρόνια. Στην πράξη αυτή η κατάσταση έχει ένα επιπρόσθετο κόστος άνω των 400 εκ ευρώ για το κράτος και συγκεκριμένα για τον ΕΦΚΑ που καλείται να επωμιστεί τις ζημιογόνες για το ελληνικό δημόσιο επιλογές του 2012 των Γ. Βρούτση και Γ. Κουτρουμάνη.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter