Αναφορά «βόμβα» από Αυγέρη: «Ο ΕΟΔΥ επεξεργάζεται τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα ασθενών Covid-19»

Αναφορά «βόμβα» από Αυγέρη: «Ο ΕΟΔΥ επεξεργάζεται τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα ασθενών Covid-19»

Τη μαζική συγκέντρωση και επεξεργασία προσωπικών ιατρικών δεδομένων ασθενών με κορονοϊό στηλιτεύει σε αναφορά της προς τον υπουργό Υγείας η Δώρα Αυγέρη, επικαλούμενη τη σχετική γνωμοδότηση του Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του υπουργείου Υγείας.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά της αν. τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραβίαση του κοινοτικού πλαισίου GDPR από τον ΕΟΔΥ τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι υπότροπη για τη σκιώδη συνεργασία με την εταιρία μαζικής επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, Palantir.

«Μετά τις αποκαλύψεις για τα διπλά βιβλία καταγραφής κρουσμάτων και τις δυσλειτουργίες στον ΕΟΔΥ, άλλο ένα σκοτεινό κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί στις ύποπτες, παράτυπες και καταχρηστικές πρακτικές του Οργανισμού. Πρόκειται για την κατά παράβαση του νόμου μέσω της συλλογής και απευθείας επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων ασθενών Covid-19 από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό, ενώ ήδη για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών εγκαλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με την υπόθεση Palantir» σημειώνει η κ. Αυγέρη και παραθέτει το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία η πρακτική που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ «δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, αλλά αντίθετα προσκρούει στον ΓΚΠΔ( GDPR)».

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, ο ΕΟΔΥ -κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα- συγκεντρώνει από τα μέσα Νοεμβρίου μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και επεξεργάζεται απευθείας (σε καθημερινή βάση) τα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του συνόλου των ασθενών που νόσησαν με Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Η εν λόγω γνωμοδότηση χρονολογείται στις 23.12.2020 και ήρθε σε συνέχεια εγγράφου του ΕΟΔΥ, το οποίο είχε ημερομηνία ένα μήνα πριν, 18.11.2021, και θέμα: ¨Επιτήρηση της νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-Cov2¨».

Κατά τα λεγόμενα της Δ. Αυγέρη, με το συγκεκριμένο έγγραφό ο ΕΟΔΥ ζητούσε από όλες τις ΥΠE να του αποστέλλονται σε καθημερινή βάση ηλεκτρονικά και συγκεντρωτικά τα ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όλων των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών SARS-CoV2 που νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, ζητούσε την αποστολή δεδομένων, δυο μέρες νωρίτερα, από τις 16.11.2020.

Διαβάστε την αναφορά και τη γνωμοδότηση:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2021/01/27/601151b2825e637c743752f2.pdf

https://www.documentonews.gr/filegrid/2021/01/27/60115177825e636f946324f2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter