Αναγκαστική κυβερνητική οπισθοχώρηση για τις νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Αναγκαστική κυβερνητική οπισθοχώρηση για τις νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Σε μία ακόμα αναγκαστική οπισθοχώρηση σύρεται η κυβέρνηση αναφορικά με την εξωτερική της πολιτική και τον τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός, καθώς μόλις τέσσερις ημέρες μετά την άρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη βάθυνση της εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία με τις νέες αποστολές οπλισμού, ανακοίνωσε σήμερα πως ο υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Την ίδια ώρα, σφυρίζει αδιάφορα για τις αποκαλύψεις για τις μεγάλες ποσότητες σημαντικών οπλισμών που αποστέλλει, επιμένοντας πως «δεν δημιουργείται απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας».

Την περασμένη Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις αιτιάσεις για ενημέρωση της αντιπολίτευσης για τις νέες αποφάσεις -ανακοινωμένες εξ Αμερικής και εκ Γερμανίας- αποστολής νέων όπλων και τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, ρίχνοντας το μπαλάκι στα κόμματα. Τότε, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ερωτήσεις, αιτήματα για συζήτηση, που επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να ζητά ενημέρωση και να έχει ενημέρωση, από το αρμόδιο Υπουργείο να ενημερώσει.  Η Κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί ενημέρωση στον οποιονδήποτε που να την έχει ζητήσει, με βάση αυτά που προβλέπει η λειτουργία του Κοινοβουλίου και αυτά που θεσμικά προβλέπονται», διατυπώνοντας την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει πρωτοβουλία για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας που κατέθεσε αίτημα με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητήθηκε η «σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της -και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα- για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού  στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή, Ουκρανία».

Η ενημέρωση αυτή θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Οικονόμου, ο οποίος για ακόμα μία φορά υποστήριξε πως οι νέες αποστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ από τις ημέρες της αυγής του πολέμου. Ακόμα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέμεινε πως «δεν δημιουργείται απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας», χαρακτηρίζοντας τελείως αβάσιμους τους ισχυρισμούς και τις αιτιάσεις «όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποιο κενό στην άμυνα των νησιών, ισχυρισμοί που προβάλλονται από την αντιπολίτευση, από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δεν είχε καν καταλήξει στο αν η άμυνα της χώρας -συνεπώς και των νησιών- είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Σιωπή για τις αποκαλύψεις-κόλαφος του Ριζοσπάστη

Σημειώνεται πως το περασμένο Σάββατο, ένα δημοσίευμα του Ριζοσπάστη ήρθε να βάλει βόμβα στα θεμέλια των κυβερνητικών αναφορών, καθώς αποκάλυψε πως σύμφωνα με πληροφορίες, τεράστιες ποσότητες όπλων και πολεμοφοδίων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία μέσω μεγάλης επιχείρησης του ΝΑΤΟ, μία επιχείρηση που περιλαμβάνει τουλάχιστον 21 εναέριες αποστολές, αποτελούμενη από 6 ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 10 καναδέζικα και 5 Νέας Ζηλανδίας.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αποκαλύπτει πως έχουν σταλεί στην Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου, 2.100 ρουκέτες RM-70, 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stiger», 17.000 πολύτιμα βλήματα, πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG, 100 έως 130 ΤΟΜΑ BMP-1, με τη συνολική αξία των διατεθειμένων πυρομαχικών να προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ όλα τα παραπάνω λογαριάζονται επιχειρησιακά.

Για το θέμα ερωτήθηκε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την απάντησή του να αφήνει να εννοηθεί πως ενδεχομένως να είναι οι ίδιες οι παραπάνω αποκαλύψεις που προκάλεσαν την «πρωτοβουλία» υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου να ζητήσει να ενημερώσει τα κόμματα της Βουλής, μέσω της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Συγκεκριμένα, ερωτήθηκε για το εάν «η αφαίρεση ενός τέτοιου υλικού ακόμα και από νησιά του Αιγαίου συνιστά αυτό διασφάλιση της άμυνας της χώρας, ειδικά σε μια περίοδο που πάμε για όξυνση των σχέσεων με την Άγκυρα», καθώς και για το πως η κυβέρνηση διασφαλίζει πως η συμφωνία με τους Γερμανούς δεν θα έχει την τύχη αυτής με την Πολωνία, καθώς η τελευταία διαμαρτύρεται πως η Γερμανία δεν έστειλε ποτέ τα τεθωρακισμένα οχήματα που τους είχε υποσχεθεί.

Λακωνικά και αποφεύγοντας την οποιαδήποτε απάντηση, ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να επαναλάβει πως την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει πολύ αναλυτικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς και πως «ισχύει αυτό που και από εδώ έχουμε πει, και ο υπουργός έχει πολλές φορές αναδείξει με δημόσιες δηλώσεις του. Ότι έχει σταλεί στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, είναι είτε εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιείται, είτε δεν είναι αναγκαίος με βάση την αξιολόγηση των αρμοδίων, του επιτελείου, των αξιωματικών μας, για την άμυνα της χώρας», χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης «απαράβατη αρχή». Για τον δε κίνδυνο να έχει η συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας την τύχη της αντίστοιχης της Πολωνίας, ο ίδιος αρκέστηκε να υποστηρίξει πως «αν δεν έρθουν τα καινούρια δεν φεύγουν τα παλιά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter