Αναγκαστικό λουκέτο σε εταιρεία ακτιβιστή στο Χονγκ Κονγκ

Αναγκαστικό λουκέτο σε εταιρεία ακτιβιστή στο Χονγκ Κονγκ

Δεν άντεξε τη στοχοποίηση και τις «διώξεις» του Πεκίνου ο μιντιακός ομίλος Next Digital

Τίτλοι τέλους για τη Next Digital, τη μιντιακή εταιρεία του ακτιβιστή Τζίμι Λάι από το Χονγκ Κονγκ, η οποία παρά τις απειλές και τις επιθέσεις δεν σταματούσε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Πεκίνου. Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο είχε κατεβάσει ρολά μια από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες του ομίλου, η «Apple Daily», ύστερα από έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία της με πρόσχημα καταγγελίες για ορισμένα άρθρα της εφημερίδας τα οποία παραβίαζαν τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα στο πλαίσιο των ερευνών η κυβέρνηση είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Οι επικριτές του νόμου για την εθνική ασφάλεια, που θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2020, υποστηρίζουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει τις φωνές διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ και να διαβρώσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο δε Λάι, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή με την κατηγορία της συμμετοχής σε διαδήλωση η οποία δεν είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση, καταδικάστηκε επιπλέον σε 14 μήνες φυλάκιση και αναμένεται να δικαστεί εκ νέου για κατηγορίες που περιλαμβάνονται και στον νόμο περί εθνικής ασφάλειας.

Κλίμα φόβου που οδηγούσε σε παραιτήσεις

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν ανέφερε ποτέ ποια άρθρα της «Apple Daily» παραβίαζαν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, η αβεβαιότητα είχε δημιουργήσει κλίμα φόβου, οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους σε παραιτήσεις.

«Παρατηρούμε ότι τα γεγονότα που επηρεάζουν την εταιρεία και τους ανθρώπους της μετά την επίκληση του νόμου για την εθνική ασφάλεια έλαβαν χώρα παρά το γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ κάποια δίκη ούτε υπήρξε κάποια καταδικαστική απόφαση. Ο νέος νόμος περί εθνικής ασφάλειας μπορεί να εξαναγκάσει μια εταιρεία σε ρευστοποίηση χωρίς καμία συμμετοχή των δικαστηρίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ακόμη επισημαίνεται: «Οπως

ανέφερε συχνά η “Apple Daily”, οι άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ έχουν συλλογική μνήμη για το πώς επηρεάζεται η ζωή όταν φιμώνεται η ελευθερία του λόγου: κανένα άλλο δικαίωμα δεν παραμένει ασφαλές».

«Καλύτερη λύση το λουκέτο»

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντα των μετόχων, των πιστωτών, των εργαζομένων και άλλων ενδιαφερόμενων θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από τη ρευστοποίηση και το κλείσιμο της εταιρείας. Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει πως οι παραιτήσεις των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου θα έχουν αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να επιτρέψει στους εκκαθαριστές να φέρουν σε πέρας πληρωμές που μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν να εγκρίνουν οι διευθυντές, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πιστωτές και το προσωπικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter