Αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ ο Τραμπ

Αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Στην ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Τραμπ τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι σκοπεύει “να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας”. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ζήτησε να υπάρξει «ηρεμία» και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος. Ζήτησε επίσης «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό».

Ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης ότι με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων».

«Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε στην ομιλία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θεωρείται casus belli για τους Παλαιστίνιους που διεκδικούν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Νετανιάχου: «Ιστορική ημέρα…»

Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ επί του θέματος.

Ο Νετανιάχου, αφού μίλησε για μια ιστορική ημέρα, προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Διαβεβαίωσε δε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.

Τίλερσον: Ξεκινά η προετοιμασία για τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ξεκινήσει “αμέσως” τις προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, “θέτει την αμερικανική παρουσία σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα” δεδομένου ότι το κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο, η προεδρία και το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ βρίσκονται σε αυτήν την πόλη, εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων με “πολλούς φίλους, εταίρους και συμμάχους”. “Πιστεύουμε σθεναρά ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια βιώσιμη ειρήνη”, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ραμστάιν της Γερμανίας.

“Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία για να εφαρμόσει την απόφαση (του Τραμπ) ξεκινώντας την προετοιμασία για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε.

Η διαδικασία αυτή πάντως εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλά χρόνια, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί αρχικά χώρος για να χτιστεί το κτίριο.

“Σε συνεργασία με τις άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θέσαμε σε εφαρμογή σχέδια για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των Αμερικανών” στην περιοχή. “Λάβαμε όλα τα κατάλληλα μέτρα και έχουμε εμπιστοσύνη” στις ικανότητες μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών, κατέληξε ο Τίλερσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter