Αναγνωστοπούλου – Σκουρολιάκος: «Ο κόσμος του Πολιτισμού πεινάει κ. Μενδώνη»

Αναγνωστοπούλου – Σκουρολιάκος: «Ο κόσμος του Πολιτισμού πεινάει κ. Μενδώνη»

Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιέγραψαν στην Ολομέλεια της Βουλής η τομεάρχης και ο αν. τομεάρχης Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την Λίνα Μενδώνη να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ κατέθεσαν και συγκεκριμένες προτάσεις.

«Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια και οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτόν δεν είναι αμελητέα επαγγελματική τάξη. Δεν είναι ένας ιδιόρρυθμος χώρος ούτε, βέβαια, νοείται η υπουργός να κάνει άσκηση ύφους και επίδειξη δύναμης, εκφέροντας διάφορα όπως ¨μαύρη¨ εργασία» είπε εισαγωγικά η Σία Αναγνωστοπούλου και επισήμανε ότι η μέχρι τώρα βοήθεια προς τους καλλιτέχνες από την κυβέρνηση είναι μόλις 24 εκατ. ευρώ. «Αποτιμάται ο Πολιτισμός λίγο περισσότερο από τη λίστα Πέτσα. Ο κόσμος του Πολιτισμού πεινάει» διαπίστωσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσαν όσα παρέθεσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Πάνος Σκουρολιάκος. «Η μείωση του τζίρου στο χώρο του θεάματος έχει μειωθεί πάνω από 90% κατά το πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η ανεργία στο χώρο έχει αυξηθεί δραματικά» υπογράμμισε και αποκάλυψε ότι στην Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Μουσικών κάνει συσσίτια και στην Αθήνα το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών περνά «από φιλεύσπλαχνα σουβλατζίδικα και παίρνει μερίδες για τους ηθοποιούς που πένονται και δεν έχουν να ζήσουν γιατί από τον Φλεβάρη τους ανακοινώσατε ότι απαγορεύεται να δουλέψουν».

«Οι καλλιτέχνες λένε ότι ζούμε στην επικράτεια του: ¨θα και θα και θα¨. Κάνετε μια εξαγγελία και την ακυρώνετε μέσω της γραφειοκρατίας που χειρίζεστε άριστα» επέκρινε την υπουργό ο αν. τομεάρχης και συμπλήρωσε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ μπορεί να μην υπήρχε λέξη για τον Πολιτισμό, αλλά υπήρχε «κρυφή ατζέντα», η οποία αν είχε γνωστοποιηθεί προεκλογικά, η ΝΔ θα έχανε ψήφους.

«Δεν υπερασπίζεστε την πολιτισμική μας κληρονομιά»

Η Σ. Αναγνωστοπούλου κατηγόρησε την Λ. Μενδώνη πως δεν υπερασπίζεται την πολιτισμική κληρονομιάς. Ειδικότερα, για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την υπουργό για το γεγονός ότι είπε ψέματα πως δεν υπήρχαν μελέτες για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό.

«Καταθέτω τις μελέτες για να τις δουν οι ιστορικοί του μέλλοντος και να ξέρουν ποιος ευθύνεται για το εγκληματικό κατακερματισμό των αρχαιοτήτων» ανέφερε και στηλίτευσε το γεγονός ότι η υπουργός είπε ψέματα ότι δήθεν το έργο θα καθυστερούσε αν παρέμεναν οι αρχαιότητες. Η Θεσσαλονίκη σας αρέσει ως περικεφαλαία, όταν δε σας βολεύει στο αφήγημά μπαίνει στο περιθώριο» σχολίασε δηκτικά.

Κατά την κ. Αναγνωστοπούλου, τα ίδια έκανε και στη Σαλαμίνα η υπουργός. «Όχι μόνο καγχάσατε για τον τύμβο των Σαλαμινομάχων, όχι μόνο ακολουθήσατε όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης που έφερε ένα νόμο αρχαιοκτόνο και περιβαλλοντοκτόνο… Παραδώσατε τη χερσόνησο της Κυνόσουρας σε ένα κολλητό και στερήσατε από την περιοχή τη διατήρηση του εμβληματικού μνημείου» σημείωσε και προειδοποίησε πως «δεν θα περάσει έτσι».

Κατέκρινε δε ότι ανάλογες πρακτικές ακολούθησε η Λ. Μενδώνη στο Καρά Τεπέ, στην Κοιλάδα των Μουσών και στον βράχο της Ακρόπολης, προτρέποντας την υπουργό να απαντήσει γιατί το ελληνικό τμήμα της UNESCO άσκησε δριμεία κριτική για τις παρεμβάσεις που έγιναν, ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση.

Τροπολογία

Η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει τροπολογία, καλώντας όλους τους βουλευτές να την στηρίξουν. Η εν λόγω τροπολογία θα περιλαμβάνει διάταξη για την ποσόστωση ρεπερτορίου, κάτι που όπως παραδέχτηκε «θα έπρεπε να το έχουμε κάνει». Επιπλέον, η τροπολογία θα αφορά την ενίσχυση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης αλλά και το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων καθώς και των δανειστικών βιβλιοθηκών με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter