ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΕΞΙ ΚΑΝΑΛΙΑ

«Αναιρεί» τον εαυτό της η Digea - Τι αποκαλύπτουν έγγραφά της για τον αριθμό των καναλιών

Αυτοαναιρείται η Digea, η οποία, αν και υποστήριζε ότι… όλα τα καλά κανάλια χωράνε, τελικά η ίδια παραδέχεται ότι με την υπάρχουσα τεχνολογία, το τηλεοπτικό τοπίο αντέχει μέχρι έξι κανάλια, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας"Στο Κόκκινο".

Όπως δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτσος, «η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις τεχνικές δυνατότητες και τους περιορισμούς για τον αριθμό των αδειών», συμπληρώνοντας ότι ο αριθμός των αδειών έχει να κάνει και με περιορισμούς οικονομικούς, του μεγέθους της αγοράς και της βιωσιμότητας των καναλιών. «Ανεξάρτητα και οικονομικά βιώσιμα σχήματα στο χώρο των ΜΜΕ σημαίνουν και εργαζόμενους που θα πληρώνονται, που οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν ανάγκη να διαπλέκονται με τις πολιτικές ηγεσίες», σημείωσε.

Όπως τόνισε, μάλιστα, «το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχε τεράστια "σπέκουλα", μεγάλη ανοησία, πολλά ευτράπελα και ψέματα, του τύπου γιατί τέσσερις και όχι δεκατέσσερις άδειες. Το φάσμα είναι πεπερασμένο, δεν είναι άπειρο όπως ακούστηκε κυρίως από τη ΝΔ και όντως μπορεί με το σημερινό σύστημα μετάδοσης να χωρέσει μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας».

Ο κ. Κρέτσος επικαλέστηκε έγγραφα της Digea (τα οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος του δημοσιεύματος), στα οποία «αναφέρει ότι δεν υπάρχει πανελλαδική κάλυψη για τα HD κανάλια, ότι κάθε κανάλι ... χρειάζεται τουλάχιστον 3 Mbps και 6 Mbps για να εκπέμπει ταυτόχρονα σε SD και HD ευκρίνεια, ότι ο ένας πολυπλέκτης από τους τέσσερις που έχουμε για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ΕΡΤ, καθώς και ότι δύο από τους τέσσερις πολυπλέκτες για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια δεν έχουν χωρητικότητα 24,88 Mbps αλλά 16,8 Mbps».

Πρακτικά, «η συνολική χωρητικότητα των πολυπλεκτών ... είναι 58,5 Mbps που αν διαιρεθεί με 9 Mbps (6+3 για HD και SD αντίστοιχα), δίνει έναν αριθμό 6, μέχρι το 2019, όταν η Ελλάδα και άλλες χώρες πρέπει να παραχωρήσουν επιπλέον τμήμα φάσματος στην κινητή τηλεφωνία», τόνισε ο κ. Κρέτσος.

Δίκαια αγανακτεί ο κόσμος για την καθυστέρηση του ΕΣΡ

Παράλληλα, Λευτέρης Κρέτσος τόνισε ότι η «καθυστέρηση για την πραγματοποίηση του νέου διαγωνισμού που είναι πλέον εμφανέστατη, έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες. Η ανησυχία της κυβέρνησης αφορά και το ότι δεν έχει ληφθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει ... παραπέμπτεται στο άδηλο μέλλον ... αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα».

«Δεν έχουμε κακές σχέσεις με το ΕΣΡ ... αλλά έχει σταλθεί επιστολή από τον Ιανουάριο, με την οποία ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς ζητάει ένα χρονοδιάγραμμα προκειμένου η Πολιτεία να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το σημαντικό ζήτημα ... δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής προέκυψε κάτι νεότερο.

«Ο κόσμος δίκαια ενοχλείται γιατί η μη αδειοδότηση κατά μίαν έννοια είναι και συναλλαγή ... το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις είναι ένα θέμα, αλλά το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει το νόμο 4339 ... καταλαβαίνω ότι ενοχλεί και τον πολιτικό βραχίονα της διαπλοκής και τα παρακολουθήματά του, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά είναι ένας νόμος που ενοχλεί γιατί αφορά πλειοδοτικό διαγωνισμό με πολλά κριτήρια και δικαιολογητικά ... και ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων της τάξης των 400 ατόμων πλήρους απασχόλησης», υπενθύμισε.

Σε κάθε περίπτωση, «η συσσωρευμένη εμπειρία για το πώς μπορεί να γίνει ένας διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υπάρχει, η τεχνογνωσία, οι μελέτες, οι μηχανικοί του πληροφοριακού συστήματος που μπορεί να στηρίξει έναν τέτοιο διαγωνισμό, επομένως δεν υπάρχουν δικαιολογίες και το ΕΣΡ θα πρέπει να αναλάβει σύντομα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», τόνισε ο κ. Κρέτσος.

Εξάλλου, στο θέμα τοποθετήθηκαν και άλλες κυβερνητικές πηγές, που σημείωναν ότι σύμφωνα με το έγγραφο για τα προγράμματα εθνικής εμβέλειας σύμφωνα με τα Δικαιώματα Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής για τα προγράμματα εθνικής εμβέλειας ο ελάχιστος μέσος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων είναι στα 3 Mbps για πρόγραμμα τυπικής ευρίνειας (SD) και στα 6 Mbps για πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας (HD). Επίσης αναφέρει ότι ο εξοπλισμός που διαθέτει (και όχι η υλοποίηση του δικτύου) είναι σε θέση να παρέχει την προβλεπόμενη από το Χάρτη πεδιοκάλυψη, εκπέμποντας σε διαμόρφωση 64-QAM με FEC 3/4 και guard interval 1/8. Συνεπώς ο κάθε δίαυλος θα έπρεπε να παρέχει ωφέλιμο ρυθμό μετάδοσης 24,88 Mbps.

Στη συνέχεια του εγγράφου όμως παρουσιάζεται η πραγματικότητα:

  • 4 προγράμματα τυπικής ευκρίνειας (SD) στον καθένα από τους 2 πρώτους ραδιοδιαύλους (12 Mbps κατά ελάχιστον)
  • 4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (ΗD) στον τρίτο ραδιοδίαυλο (24 Μbps)
  • και στον τέταρτο ραδιοδίαυλο εμφανίζεται να υπάρχει είτε ένα επιπρόσθετο HD κανάλι ή να χρησιμοποιείται από την ΕΡΤ.

Το ερωτήματα πολλά:

1. Γιατί εφόσον θεωρητικά υπάρχει χώρος το 5o HD κανάλι προσφέρεται a la carte, όπου δεν χρησιμοποιείται από την ΕΡΤ;

2. Τελικά η HD μετάδοση είναι μόνο στη θεωρία; Δεν μπορεί η Digea να προσφέρει 96% πληθυσμιακή κάλυψη για τα HD προγράμματα;

3. Κατάλαβε ξαφνικά ότι άλλο ή θεωρία και άλλο η πράξη. Πιθανώς και η ενημέρωσή της για το θέμα των υφιστάμενων συντονισμένων συχνοτήτων να μεγάλωσε τις ανησυχίες της.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση των απαιτήσεων ως προς αριθμό και η ξαφνική επιμονή της για την αλλαγή της τεχνολογίας δείχνει πολλά.

Tα έγγραφα της DIGEA για τις άδειες:

Πηγή: stokokkino.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.