Ανακάλυψαν μπογιά που …θερμαίνει

Ανακάλυψαν μπογιά που …θερμαίνει

Επιστήμονες στην Νότια Κορέα ανακάλυψαν τρόπο με τον οποίο θερμοηλεκτρικά υλικά μπορούν να γίνουν “μπογιές”._x000D_

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου UNIST, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζάε Σουνγκ Σον, δημιούργησαν μια νέα τεχνική που μετατρέπει τη θερμότητα που εκπέμπεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα σε ηλεκτρισμό για οχήματα και άλλες εφαρμογές.

Στη σχετική μελέτη, η ομάδα παρουσίασε έναν νέο τύπο θερμοηλεκτρικών υλικών υψηλών επιδόσεων που διαθέτουν χαρακτηριστικά υγρού. Τα υλικά αυτά μπορούν να πάρουν ό,τι σχήμα επιθυμείται και είναι γεωμετρικά συμβατά, έτσι ώστε να μπορούν να «βαφτούν» πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα ευρήματά τους, που περιγράφονται στο Nature Communications, να ανοίξουν τον δρόμο για υλικά και συσκευές που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών.

Το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο είναι η άμεση μετατροπή των διαφορών θερμοκρασίας σε ηλεκτρική τάση και το αντίθετο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θέρμανση είτε για ψύξη. Οι επιδόσεις των σχετικών συσκευών βασίζονται στην ελάχιστη δυνατή απώλεια θερμότητας, καθώς και σε εγγενείς ιδιότητες των υλικών.

Μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής, είναι δυνατή η αποθήκευση ηλεκτρισμού μέσω θερμοηλεκτρικής μπογιάς στις εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων, σκεπών και αυτοκινήτων. Για να φανεί η βιωσιμότητα της τεχνικής, οι ερευνητές δημιούργησαν θερμοηλεκτρικές γεννήτριες βάφοντας με τη συγκεκριμένη θερμοηλεκτρική μπογιά πάνω σε επίπεδα, κυρτά και μεγάλου μεγέθους ημισφαιρικά υποστρώματα, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της.

«Αναπτύσσοντας βασικά θερμοηλεκτρικά εξαρτήματα μέσω της διαδικασίας της βαφής, ξεπεράσαμε τους περιορισμούς των επίπεδων θερμοηλεκτρικών εξαρτημάτων, και είμαστε ικανοί να συλλέγουμε θερμική ενέργεια πιο αποτελεσματικά. Θερμοηλεκτρικά συστήματα μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιεσδήποτε μορφές θέλουν οι χρήστες και τα κόστη για τα συστήματα παραγωγής μπορούν να μειωθούν σημαντικά από την εξοικονόμηση υλικών και την απλοποίηση των διαδικασιών. Το θερμοηλεκτρικό υλικό μας μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε πηγή θερμότητας, ανεξαρτήτως σχήματος, τύπου και μεγέθους» λέει ο καθηγητής Σον. «Θα πάρει τη θέση του ως ένας νέος τύπος συστήματος νέας και ανανεώσιμης ενέργειας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter