Ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Tην ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν βρει επιπλέον 58 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, συνολικά το τουρκικό φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα φτάνει τα 710 δισ. κ.μ. και έχει εμπορική αξία της τάξης του 1 τρισ. δολαρίων.

«Το φυσικό αέριο που έχουμε ανακαλύψει στη Μαύρη Θάλασσα ισοδυναμεί με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις διεθνείς αγορές με τα σημερινά στοιχεία. Η νέα μας ανακάλυψη θα ανοίξει την πόρτα για παρόμοιες ανακαλύψεις σε άλλα γεωλογικά πεδία που γειτνιάζουν με την περιοχή. Θα ξεκινήσουμε νέες γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα είναι το ενεργειακό κέντρο της Κασπίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν, στις 21 Δεκεμβρίου, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την ύπαρξη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, στο οικόπεδο 6, και η ποσότητα αερίου που περιέχει κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Η ανακοίνωση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκίτς, να υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων «έχουν πραγματοποιηθεί μονομερώς» και «παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες όλων των φυσικών πόρων του νησιού».

Πηγή: Bloomberg, AFP

Διαβάστε επίσης:

Η «καλή είδηση» του Ερντογάν πιθανόν να είναι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter