Ανάκαμψη σε… πήλινα πόδια

Ανάκαμψη σε… πήλινα πόδια

Τα Rafale ήρθαν, πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη, στήθηκαν υδάτινες αψίδες, αγιάστηκαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε… το κομμάτι του και η ΝΔ μας πληροφόρησε ότι εκείνη τα «χάρισε» στον ελληνικό λαό. Ωραία αν και ευτράπελα όλα αυτά, όμως η πραγματικότητα βρίσκεται στην οικονομία και είναι αποπνικτική, αφού η κοινωνία καλείται να πληρώσει την άθλια υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και τη συνεπαγόμενη αρρυθμία της αγοράς λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων στην ενεργειακή πολιτική.

Τα καμπανάκια του δεύτερου εξαμήνου του 2021 για την ακρίβεια που καλπάζει δεν ακούστηκαν μια και τα «πετσωμένα» ΜΜΕ φώναζαν περισσότερο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απ’ ό,τι το 2020! Η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεψε προσφάτως, στηριζόμενη σε τεχνική επανεκτίμηση λόγω τουρισμού, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει πάνω από 8% το 2021!

Πράγματι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του ενδεκάμηνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 έκαναν την έκπληξη και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανήλθαν σε 10,476 δισ. ευρώ από 4,284 δισ. ευρώ το 2020. Ωστόσο υπολείπονται κατά 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 (17,884 δισ. ευρώ). Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Μιλάμε για ανάπτυξη ενώ στην πράξη έχουμε ανάκαμψη…

Αν δούμε λοιπόν το μεγάλο κάδρο, θα διαπιστώσουμε ότι αυτή η ανάκαμψη στηρίζεται σε πήλινα πόδια καθώς προκύπτει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της από την προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης (4 δισ. ευρώ), από το «στύψιμο» των ανθρώπων που περιμένουν τις συντάξεις τους (2 δισ. ευρώ), από το «στύψιμο» της αγοράς (2,3 δισ. ευρώ τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες) και βέβαια από τον δανεισμό που διαρκώς αυξάνει το δημόσιο χρέος (Μέχρι το Σεπτέμβριο είχαμε δανειστεί 19,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ).

Για να μη δώσουν, εστιάζουν στο πρωτογενές έλλειμμα

Τώρα λοιπόν, μετά την άφιξη των Rafale, έρχεται η ώρα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι ο επιστημονικός όρος της λιτότητας. Είναι φορές που λες ευτυχώς που υπάρχει ο Αδωνης Γεωργιάδης… Μία από τις πολλές ανοησίες που εκστόμισε το τελευταίο διάστημα ήταν η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Μέσα λοιπόν από τις πομφόλυγες Γεωργιάδη αναδείχθηκε η πνιγηρή πραγματικότητα για τους πολίτες. Αναγκάστηκαν έτσι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής του Θ. Σκυλακάκης να αφήσουν στην άκρη την μπουρδολογία της ανάπτυξης και να μιλήσουν για το πρωτογενές έλλειμμα. Τι μας είπε λοιπόν το οικονομικό επιτελείο; Οτι η λιτότητα για φέτος με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ! Αναλυτικότερα, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει μείωση στα 2,296 δισ. ευρώ, όταν φέτος ανήλθε σε 12,882 δισ. ευρώ! Ομως οι πανηγυρίζοντες σε κλίμα ανεμελιάς υπουργοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ακόμη ότι οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις σε εισοδήματα και ακίνητα ήταν απλώς σαπουνόφουσκες!

Μεταξύ πανδημίας και ακρίβειας

Από την άλλη, στην κυβέρνηση μαδούν τη μαργαρίτα για την ακρίβεια (εξάλλου δεν είναι μακριά ο προηγούμενος Σεπτέμβριος, όταν οι υπουργοί σε υπουργικό συμβούλιο άκουγαν εμβρόντητοι τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι η τσέπη των Ελλήνων αντέχει!). Ομως το κόστος της ενέργειας (συνεπεία των καταστροφικών επιλογών των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων) συνεχίζει να καίει το εισόδημα, η ακρίβεια δεν περιστέλλεται τον Ιανουάριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το σιτάρι καταγράφει αύξηση χονδρικής τιμής της τάξης του 75% σε σχέση με πέρυσι. Στα σουπερμάρκετ καταγράφονται αυξήσεις σε βασικά αγαθά της τάξης του 10%, ενώ αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στο επόμενο δίμηνο. Σε αντιδιαστολή προς όλα αυτά, αλλά και προς την πανδημία που θερίζει ζωές (αλλά που ο πρωθυπουργός την έχει νικήσει τρεις τέσσερις φορές μέχρι τώρα!), στήνονται φιέστες με αγιασμό των Rafale…

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter