Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Τέλος ο «συνήγορος του αναγνώστη»

Ανακατατάξεις στους New York Times: Εθελουσία έξοδος σε συντάκτες ύλης

Η εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε χθες ότι προσφέρει πακέτα εθελουσίας εξόδου στους δημοσιογράφους της για να εξομαλύνει τα συστήματα παραγωγής και να μειώσει τον αριθμό των συντακτών ύλης της.

Η εφημερίδα ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταργήσει την εσωτερική θέση συντάκτη που παρακολουθεί τις αναρτήσεις του κοινού ("συνήγορο του αναγνώστη"), καθώς μεταθέτει το βάρος άμεσα στις αναρτήσεις των αναγνωστών της.

"Σήμερα όσοι μας ακολουθούν στα κοινωνικά μέσα καθώς και οι αναγνώστες μας στο διαδίκτυο έχουν συγκεντρωθεί ώστε να δρουν συλλογικά ως μοντέρνο παρατηρητήριο, με μεγαλύτερη επαγρύπνηση από αυτήν που θα μπορούσε να έχει ένα μόνο άτομο", είπε ο εκδότης Άρθουρ Σούλτσμπεργκερ σε εσωτερική εγκύκλιο που εξέτασε το πρακτορείο Reuters.

Οι Times της Νέας Υόρκης θα επιτρέψουν την ανάρτηση παρατηρήσεων από αναγνώστες στα περισσότερα άρθρα, γράφει η εγκύκλιος. Έως τώρα, ένας αναγνώστης χωρίς συνδρομή συνδρομής δικαιούνταν να αναρτήσει παρατηρήσεις σε 10 άρθρα τον μήνα συνολικά.

Ο πιο πρόσφατος γύρος πακέτων εξόδου θα προσφερθεί πρώτα σε συντάκτες ύλης, καθώς οι Times προσπαθούν να μειώσουν την αναλογία συντακτών και ρεπόρτερ, σύμφωνα με ένα έγγραφο που κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές της πολιτείας από δύο διευθυντές της εφημερίδας. "Εάν δεν βρεθούν αρκετά άτομα (για εθελουσία έξοδο) για να χρηματοδοτήσουμε τα φιλόδοξα σχέδιά μας ώστε να μειώσουμε τους συντάκτες ύλης και να προσλάβουμε περισσότερους ρεπόρτερ, θα αναγκαστούμε δυστυχώς να προχωρήσουμε σε απολύσεις", είπαν οι Ντιν Μπακέτ και Τζο Κάν.

Η Λιζ Σπέιντ, τωρινή συνήγορος των αναγνωστών, θα εγκαταλείψει τη θέση της αύριο, σύμφωνα με το έγγραφο του Σούλτσμπεργκερ.

"Το ένα πράγμα που μπορεί να κάνει σχεδόν πάντα ο συνήγορος είναι να θέσει (τη διεύθυνση) ενώπιον των ευθυνών της, και να αποσπάσει μια πραγματική απάντηση από τη διεύθυνση", είπε η πρώην συνήγορος αναγνωστών της εφημερίδας, Μάργκαρετ Σάλιβαν σε ανάρτηση στο Twitter, διαφωνώντας με την απόφαση. "Ο ρόλος αποτελεί εκ των πραγμάτων κάτι σαν αγκάθι κάτω από τη σέλα της διεύθυνσης", πρόσθεσε.

"Πιστεύω ότι ο ρόλος τύπου συνηγόρου είναι ζωτικής σημασίας και βρίσκω απογοητευτική την απόφαση των Times ", είπε ο Μέριλ Μπράουν, πρώην αρχισυντάκτης στην MSNBC.com και πρώην διευθυντής στη Σχολή Επικοινωνικών και Μέσων στο Πανεπιστήμιο Montclair State, μέσω email.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.