Με εντολή Κοντονή

Ανακλήθηκε η αίτηση επανεξέτασης της καταδίκης της Ελλάδας για το έγκλημα στη Μανωλάδα

Μετανάστες εργάτες γης κλαίνε έξω από τα δικαστήρια Πατρών μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους που εμπλέκονταν στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς εναντίων μεταναστών στα θερμοκήπια φράουλας της Μανωλάδας. Οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν σε 14 και οκτώ χρόνια φυλάκισης, εξαγοράσιμα προς πέντε ευρώ η ημέρα

Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ανακαλείται το αίτημα για επανεξέταση της καταδικαστικής για την Ελλάδα απόφασης σχετικά με τα εγκλήματα στη Μανωλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντονής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη, μετά από πρόσκληση του Αντικαγκελαρίου και Υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας, Wolfgang Brandstetter, αμέσως μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει όλο τον φάκελο της υπόθεσης προκειμένου να δει το σκεπτικό με το οποίο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατέθεσε το αίτημα παραπομπής της υπόθεσης στην μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΕΔΔΑ που είχε εκδοθεί στις 30 Μαρτίου 2017, και της οποίας ζητήθηκε επανεξέταση, έκρινε ότι οι 42 μετανάστες εργάτες γης στην Μανωλάδα Ηλειας ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων και υποχρέωσε την Ελλάδα να τους καταβάλει αποζημίωση συνολικά άνω των 500.000 ευρώ.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της γενική γραμματέως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία «άδειασε» το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποστηρίζοντας ότι δεν ζήτησε οδηγίες, ως όφειλε, από την πολιτική ηγεσία.

Ακολουθεί η δήλωση της κ. Γιαννακάκη:

"Ενώ η τελική υπογράφουσα είναι η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το νομικό συμβούλιο του κράτους ζήτησε οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης από τα δικαστήρια και όχι από την πολιτική ηγεσία.

Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση ο χειρισμός από τη στιγμή που ήταν εκφρασμένη η βούληση της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με την υπόθεση της Μανωλάδας.

Τα δικαστήρια δεν είναι αρμόδια να δίνουν οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην πολιτική ηγεσία.

Έχω ζητήσει από το νομικό συμβούλιο του Κράτους όλη την αλληλογραφία για την υπόθεση αυτή για να διερευνηθούν και να διαπιστωθούν ευθύνες".

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013, επιστάτες πυροβόλησαν τους μετανάστες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, όταν αυτοί, όντας απλήρωτοι για μήνες και ζώντας σε άθλιες συνθήκες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους σε φυτείες φράουλας της Μανωλάδας.

Η υπόθεση εύλογα έλαβε τότε διεθνείς διαστάσεις και σόκαρε την ελληνική κοινωνία πλην όμως παρά την αρχική βαριά ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί στους δράστες, από την εισαγγελέα, Ειρήνη Τζίβα, τα δικαστήρια στη συνέχεια αθώωσαν ή επέβαλαν ποινές-χάδια στους κατηγορούμενους. Χρειάστηκε τελικά να περάσουν τέσσερα χρόνια για να δικαιωθούν τα θύματα από το ΕΔΔΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.