Ανάκληση της ΑΜΚ και αρνητική ψήφο από το ΤΧΣ ζητούν οι μικρομέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς

Ανάκληση της ΑΜΚ και αρνητική ψήφο από το ΤΧΣ ζητούν οι μικρομέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς

Με ανοιχτή επιστολή της προς τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία κοινοποίησε και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών ζήτησε επισήμως να μην προχωρήσει η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που θα εκμηδενίσει τα κεφάλαια του Δημοσίου και τα χρήματα των μικρομετόχων, ενώ  παράλληλα  κάλεσε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ που ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, να την καταψηφίσει. 

Την περασμένη Δευτέρα 22 Μαρτίου η  Ένωση Ελλήνων Επενδυτών είχε ζητήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διακοπή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Πειραιώς, με καταγγελία για πιθανή χειραγώγησή της. Αντί για αυτό όμως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε ερώτημα στην Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με τη βελτίωση των όρων της ΑΜΚ, την οποία η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε με non paper όταν η μετοχή έφτανε να χάνει το 45% της αξίας της μέσα σε τρεις μέρες και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, απαντώντας, επιβεβαίωσε την προσφορά βελτιωμένων όρων στους παλαιούς μετόχους και τη διανομή του 10% των νέων μετοχών με δικαιώματα προτίμησης υπέρ των ελλήνων μετόχων, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει σε κάτι την πλήρη απαξίωση της υφιστάμενης  μετοχής.  

Κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση κι έβγαλαν πολλά λεφτά

Σύμφωνα πάντως με χρηματιστηριακούς κύκλους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όφειλε να έχει ξεκινήσει μια έρευνα για τις κινήσεις στη μετοχή κατά την εβδομάδα  που προηγήθηκε της «ανακοίνωσης προθέσεων» της διοίκησης της Πειραιώς  για την ΑΜΚ καθώς οι ακραίες διακυμάνσεις της μετοχής (+20% τη μια μέρα, -20% μετά από δυο μέρες),  έδειξαν  ότι κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση  και τη χρησιμοποίησαν για να βγάλουν πολλά λεφτά.  

Η Επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών – που όπως αναφέρει, έχει λάβει εκατοντάδες εξουσιοδοτήσεις από μικρομετόχους για να τους εκπροσωπήσει στην έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που θα γίνει στις 7 Απριλίου,– συνοδεύτηκε από αίτημα ακρόασης και κοινοποιήθηκε, πέραν της διοίκησης της Πειραιώς και του ΤΧΣ, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Να υπενθυμίσουμε ότι αύριο το πρωί θα γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζήτηση για την δρομολογούμενη ΑΜΚ της Πειραιώς, με τη συμμετοχή του Χρ. Σταϊκούρα, του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, του προέδρου του ΤΧΣ, Ανδρέα Βερύκιου και του προέδρου του ΔΣ της Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου, ενώ εκκρεμεί η προγραμματισμένη επίσης για αύριο συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και αντιπροσωπείας του ΤΧΣ, υπό την προεδρία του Ανδρέα Βερύκιου.

Οι πέντε λόγοι που επιβάλλουν την ανάκληση της ΑΜΚ της Πειραιώς

Κατά την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, οι πέντε λόγοι που επιβάλλουν να ανακληθεί η απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  της Πειραιώς, είναι επιγραμματικά οι εξής: 

  1. Μη ύπαρξη επείγοντος λόγου ή απαίτησης από τις εποπτικές αρχές, καθώς ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων είναι 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25% (απάντηση σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 27/10/2020). Η Ένωση παραπέμπει επίσης στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, και στην απόφαση να επιτραπεί στις τράπεζες της ευρωζώνης να καθυστερήσουν την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να έχουν χρόνο να αντιμετωπίσουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια.
  2. Κατάφωρη καταπάτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης λόγω της στάσης του μεγαλομετόχου ΤΧΣ. Η Ένωση σημειώνει ότι ο μικρομέτοχοι κατέχουν σήμερα ποσοστό 22% (μετά το 61,3 % του ΤΧΣ και το 16% που έχουν 20 επενδυτικοί οίκοι), όμως πριν από την αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ (λόγω μετατροπής των Cocos) οι ίδιοι μικρομέτοχοι κατείχαν ποσοστό 41%.
  3. Επιτάχυνση της εξυγίανσης σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων με παράλληλη επιβράβευση των νέων μετόχων.
  4. Πιθανή χειραγώγηση της τιμής της μετοχής και πιθανή προσπάθεια παραπλάνησης των μετόχων. Η Ένωση επισημαίνει το έλλειμμα ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού εκ μέρους της τράπεζας, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής. «Είχαμε και την πρωτοφανή κίνηση της ΕΧΑΕ Α.Ε., στην οποία πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της Πειραιώς με προφανή την σύγκρουση συμφερόντων, να προβαίνει μέσα στην καρδιά των γεγονότων στις 18/3/21 στην πώληση των 668.265 μετοχών της, και μάλιστα πριν αρχίσει το κατρακύλισμα της τιμής».
  5. Άρνηση της διοίκησης της Πειραιώς να διεκδικήσει με αγωγές τις ζημιές που επέφεραν πράξεις των στελεχών της. Η Ένωση, με επιστολή στις 24/12/2019, είχε ζητήσει από τη διοίκηση να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για να μη διακοπεί η πρόοδος των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν τον Αύγουστο 2019 σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ. Μεταξύ άλλων διαπιστωνόταν ότι το 2016 η τράπεζα υποχρεώθηκε να λάβει πρόσθετες προβλέψεις 310 εκατ. ευρώ λόγω διαφοράς της τιμής πώλησης πακέτου κόκκινων δανείων.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter