Αύξηση – «ψίχουλα» 2% του κατώτατου μισθού τάζει η κυβέρνηση

Αύξηση – «ψίχουλα» 2% του κατώτατου μισθού τάζει η κυβέρνηση

Συνεδριάζει σήμερα στις 11 το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει μια ελάχιστη αύξηση της τάξης του 2% του κατώτατου μισθού που θα εισηγηθεί ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και που λόγω του συμβολικού χαρακτήρα της, είναι απίθανο να δυσαρεστήσει τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ η οποία στη διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, είχε προτείνει την αύξησή του στα 751 ευρώ, δηλαδή την επαναφορά του στα προ μνημονίων επίπεδα, όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σχετικά φιλεργατικής ΓΣΕΒΕΕ, είχαν ταχθεί ενάντια σε κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι ειδικά φέτος λόγω της πανδημίας προέχει η αποκατάσταση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε μια συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού, κυρίως επειδή το τελευταίο τρίμηνο έχουν υπάρξει σημαντικά ανατιμητικά φαινόμενα στην αγορά, με αυξήσεις στα τρόφιμα, τα καύσιμα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ σε κύκλο μεγάλων αυξήσεων έχει εισέλθουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες αναμένεται να πάρουν μεγάλες διαστάσεις μέσα στο καλοκαίρι. Για αυτό λοιπόν το λόγο, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συναίνεσε σε μια συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ψυχολογίας της αγοράς και θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι μια αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 2% είναι πολύ χαμηλή για να αντισταθμίσει της διψήφιες αυξήσεις, της τάξης του 10% ως 20% που καταγράφουν τα είδη πρώτης ανάγκης, και πολύ περισσότερο τις αυξήσεις στο ρεύμα που μέχρι τα τέλη Αυγούστου ίσως προσεγγίσουν το 40%, προκαλώντας νέα κύματα ακρίβειας που θα συντρίψουν τα χαμηλά εισοδήματα και θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης.

Με την αύξηση του 2% ο νέος κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, από τα 650 ευρώ μικτά όπου βρίσκεται σήμερα, θα πάει στα 663 ευρώ, για όσους έχουν πάνω από 3 χρόνια προϋπηρεσία θα πάει στα 729.3 ευρώ, για όσους έχουν πάνω από 6 χρόνια προϋπηρεσία θα πάει στα 795.6 ευρώ και για έχουν πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσία θα πάει στα 861.9 ευρώ. Αντίστοιχα, το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, από 29.04 που είναι σήμερα, θα πάει στα 29.62 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter